Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Spiller seg friske

Treningsspill kan gi helseeffekt hos eldre, men det er for lett å jukse i dagens versjoner av spillene.

Publisert Sist oppdatert

Spillene kan være nyttige verktøy under opptrening etter sykdom eller skade, men treningsspillene som finnes i dag må videreutvikles, ifølge gemini.no.

Forskere fra NTNUs gruppe Geriatri, bevegelse og slag har sett nærmere på tilgjengelige treningsspill. De har vurdert hvorvidt spillene er godt nok egnet for generell fysisk aktivitet hos eldre, om de er velegnet for opptrening etter sykdom eller skade, og de har undersøkt hva de eldre synes om teknologien.

Positive eldre

Undersøkelsen viser at eldre er positivt innstilt til spillene, og at de ser nytten av dem. Dette er under forutsetning av at spillene er tilpasset aldersgruppen i utforming og brukervennlighet.

Det er spesielt stegspill, hvor man må ta steg for å få poeng, som er undersøkt.

– Det fins flere TV-baserte spill på markedet som tilbyr fysisk trening for utøverne. De har et godt potensial, men er generelt ikke bra nok. Selv om spillene promoterer seg som rehabiliterende og godt egnet for fysisk trening, oppnår en ikke alltid god effekt, sier doktorgradsstudent ved NTNUs Institutt for nevromedisin, Nina Skjæret Maroni til nettstedet.

Undersøkelsen viste at det er for lett å lære seg hvordan man gjør bevegelsene på en enklere måte for å skåre poeng. Det er altså for lett å jukse.

Videreutvikling

Håpet er at forskere og spillprodusenter kan samarbeide om videreutvikling av spilltypen.

Maroni mener treningsspillene vil være viktig velferdsteknologi i fremtiden.

– Sett i et større perspektiv kan det være viktig og nyttig å forbedre treningsspillene. Levealderen øker, men vi rører oss ikke nok til å holde unna helseplager som følger med alder og for lite aktivitet. Vi må regne med flere år med nedsatt funksjon, helseplager og sykdommer enn før.

Powered by Labrador CMS