For eldre er gangtrening den mest populære aktivitetsformen, viser en nye studie fra Generasjon 100 ved NTNU. Det kan være en god idé å lage flere turstier, mener forsker Line Skarsem Reitlo.

Slik ønsker eldre å trene

Eldre vil helst ha gangtrening. Ved trening med høy intensitet trener menn oftere alene enn kvinner, viser nye funn fra NTNU-studien Generasjon 100.

Publisert Sist oppdatert

I to nye forskningsartikler har forskere ved Cardiac Exercise Research Group på NTNU funnet ut hvilke treningsformer eldre velger og hvem som er mest utsatt for å hoppe av et treningsprogram.

Gemini.no skriver at 1.500 deltakere mellom 70 og 77 år ble delt inn i to treningsgrupper og en kontrollgruppe.  Den ene treningsgruppa ble bedt om å trene moderat to ganger hver uke, mens den andre treningsgruppa skulle trene med høy intensitet to ganger hver uke.

I begge treningsgruppene var gangtrening mest populært. I moderatintensitetsgruppa var mer enn halvparten av treningen gange, heter det i artikkelen som er publisert i BMC Geriatrics.

Line Skarsem Reitlo har skrevet de to forskningsartiklene som en del av doktorgradsprosjektet sitt. Hun sier at deltakerne i stor grad klarte å trene med den intensiteten de skulle, uten overvåkning.

Trener helst utendørs

I høyintensitetsgruppa var det noe mer sykling og jogging. Deltakerne i begge gruppene trente helst utendørs både om sommeren og vinteren.

– Det tyder på at det er viktig å tilrettelegge gode treningsområder ute for eldre. Ettersom gangtrening er den mest populære aktivitetsformen kan det for eksempel være en god idé å lage flere turstier, sier Reitlo.

Hun fant at menn trener mer med høy intensitet enn kvinner og er oftere ute på jogging, sykling og langrenn. Kvinnene velger heller dans og gangtrening.

– Vi fant også ut at eldre kvinner i større grad enn eldre menn trener sammen med andre, sier Reitlo. Mens kvinnene valgte å trene sammen med andre seks av ti ganger de trente, gjaldt dette bare for fire av ti treningsøkter hos menn.

Lav gripestyrke og dårlig kondisjon påvirker

Den andre artikkelen ser på deltakere som droppet ut av Generasjon 100-studien. Blant avhopperne var det en del eldre med redusert hukommelse og med lav utdanning. De eldre ble også påvirket av hvor god formen og aktivitetsnivået var før studien startet. Lav gripestyrke og dårlig kondisjon dro ned sannsynligheten for å fullføre treningsprogrammet, ifølge Reitlo.

Fysioterapeuten skrev tidligere i år om Generasjon 100-studien. Les saken her.

Powered by Labrador CMS