Enkle tiltak kan hindre funksjonsfall hos eldre på sykehus

Intervensjoner som aktiv gangtrening, og å reise seg opp til sittende og stående, gir eldre sykehuspasienter mulighet til å beholde funksjonsnivået de hadde før innleggelsen.

Publisert

Det viser en studie som professor Cynthia J. Brown  ved University of Alabama publiserte i JAMA i juli i år. Brown er en av foredragsholderne på en konferanse som Danske Fysioterapeuter (DF) arrangerer i Odense i januar. Tema: Den eldre medisinske pasient.

Browns studie inneholdt følgende intervensjoner: Aktiv gangtrening to ganger om dagen, og oppfordringer til pasientene om å reise seg til sittende og stående i 3-5 minutter annenhver time. Både kontrollgruppen og intervensjonsgruppen tikk tilbud om fysioterapi ved behov, skriver fysio.dk.

Beholdt funksjon

Til tross for en gjennomsnittlig liggetid på bare tre dager, klarte intervensjonsgruppen å beholde funksjonsnivået fra før innleggelsen. Pasientene i kontrollgruppen opplevde derimot et signifikant fall i mobilitet sammenlignet med før innleggelsen.

Brown har påpekt at selv om eldre pasienter i mye større grad enn andre mister muskelmasse og muskelstyrke ved inaktivitet, så er det ofte de som får lov til å bli liggende i sengene når de er innlagt på sykehus.

Omsette til praksis

På konferansen i Odense skal Brown presentere intervensjoner og trening som kan omsettes til praksis i sykehusene. Hun vil også vise hvordan man kan trene mobiliteten hos eldre sykehuspasienter.

I tillegg kommer flere danske fagfolk på området, med fokus på temaer som svimmelhet, ernæring og kognitive problemstillinger, opplyser fysio.dk.

Studien:
Cynthia J. Brown et al. Comparison of Posthospitalization Function and Community Mobility in Hospital Mobility Program and Usual Care Patients. Jama Intern Med. Maj 2016.

Powered by Labrador CMS