Eldre har fått bedre gripestyrke

Dagens 80-åringer har like god gripestyrke som forrige generasjons 75-åringer, viser en ny studie.

Publisert

Over 5.500 eldre kvinner og menn i Tromsøundersøkelsen er testet i gripestyrke. Personer i samme alder ble sammenlignet på tre forskjellige tidspunkter med totalt 21 års mellomrom.

– På en generasjon ser det ut til at 80-åringer har bedret sin gripestyrke, og har samme gripestyrke som 75-åringer født en generasjon tidligere, sier seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet til instituttets nettside.

Studien er utført av Folkehelseinstituttet, Universitetet i Tromsø, OsloMet og University College London, og er publisert i The Journals of Gerontology.

Forskerne fant at over halvparten av bedringen i styrke skyldes mer utdanning og økt høyde. Da de så på faktorer som redusert røyking og økt fysisk aktivitetsnivå, fant de at det hadde lite å si. Forskerne har gjennom Tromsøundersøkelsen funnet en sterk sammenheng mellom gripestyrke og dødelighet.

Strand sier at vi lever lenger enn tidligere, men forskningen gir ikke noe klart svar på om vi får flere gode leveår. Forskeren sier at det kan se ut som at vi får sykdommer i samme alder som tidligere.

Powered by Labrador CMS