Spinning forebygger fallende kondisjonskurve.

Oksygenopptaket faller raskest hos de eldste

Det maksimale oksygenopptaket faller raskere jo eldre man blir, ifølge en ny litteraturoversikt fra forskere ved NTNU.

Publisert

Basert på studier som bare måler kondisjon på ett tidspunkt, har man ifølge forskere ved NTNU generelt beregnet at kondisjonstallet faller med 10 % per tiår, eller med mellom 0,3 og 0,5 ml/kg/min i året.

Faller raskt etter pensjonsalder

-I de få store studiene som har målt kondisjonsnivået til de samme personene med flere års mellomrom, synker imidlertid kondisjonstallet per tiår med opptil 20 % for kvinner og 25 % for menn over 70 år, mens det synker mindre enn 10 % per tiår blant unge voksne, skriver forskergruppen i en pressemelding på egne nettsider – Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU, Trondheim.

Større studier med flere målinger

Forskerne tok for seg alle større befolkningsstudier som har målt oksygenopptak på ett eller to tidspunkter.

-Grunnen til at vi bør stole mer på data fra studiene med flere målinger, er at det i større grad kun vil være de friskeste eldre, som har god kondisjon for alderen, som tar del i studier med enkeltmålinger, heter det i pressemeldingen fra forskerne.

-Dermed vil det gjennomsnittlige maksimale oksygenopptaket som blir målt i de eldste aldersgruppene trolig være en god del høyere enn det reelle gjennomsnittet for hele befolkningen.

Aldring og mindre aktivitet

Hvorfor denne utviklingen skjer, er det så langt ingen fasitsvar på. Men forskerne mener at aldring i seg selv i tillegg til at det fysiske aktivitetsnivået gjerne synker når man blir eldre er sannsynlige årsaker til at kondisjonstallet synker raskere for hvert tiår - jo eldre man blir.

Forskningsartikkelen kan leses her


Powered by Labrador CMS