Svensk nei til verdenskongressen i Dubai

Heller ikke svenskene vil delta på WCPTs verdenskongress i Dubai i 2021.

Publisert Sist oppdatert

Forbundsstyret i svenske Fysioterapeuterna sier nei til Dubai på grunn av landets brudd på menneskerettigheter og rettigheter rundt fagforeninger, skriver fysioterapi.se. De vil ikke sende noen delegasjon fra sentralt hold til verdenskongressen til World Confederation for Physical Therapy (WCPT) til neste år.

I fjor tok det norske, danske og britiske forbundet samme avgjørelse, om å boikotte kongressen på grunn av valget av Dubai som vertsby. Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) og Danske Fysioterapeuter viste i et protestbrev de skrev til WCPT til FN, som rapporterer om brudd på en rekke menneskerettigheter i De forente arabiske emirater, hvor Dubai ligger. Blant dem er rettigheter for homofile, kvinner, barn, funksjonshemmede, arbeidsinnvandrere og for ytringsfrihet.

En selvfølge

Den svenske forbundslederen Stefan Jutterdal legger vekt på at fagforeninger ikke er tillatt i Dubai.

-Vi er både en fagforening og et profesjonsforbund, og det gjelder ikke de fleste andre medlemsorganisasjonene. De er bare profesjonsforbund. Når man i tillegg er en fagforening, må man også forholde seg til disse rettighetene. Det ville derfor være direkte upassende for oss å dra dit, sier han til fysioterapi.se.

Alle må kjenne seg velkomne

Jutterdal viser også til de etiske retningslinjene og formålsparagrafene i Fysioterapeuterna. Han mener WCPT må gjøre nøye vurderinger når de velger vertsland, og være opptatt av at alle skal kjenne seg velkomne dit.

Powered by Labrador CMS