Nabolaget ditt kan gjøre deg overvektig

Ved hjelp av bildetjenesten Google Street View kan europeiske forskere se at helse og overvekt påvirkes av området du bor i. Dette er en del av EU-prosjektet Spotlight.

Publisert Sist oppdatert

Forskningsprosjektet Spotlight har som mål å finne nye strategier for å forebygge overvekt og fedme. Universitetet i Bergen er norsk deltager i prosjektet. Mars-utgaven av tidsskriftet Obesity Reviews er et temanummer om The SPOTLIGHT Project.

Forskere i flere land har brukt Google Street View til å studere nabolaget til 6.000 mennesker i de europeiske byene Paris, London, Ghent, Rotterdam, Amsterdam og Budapest, skriver forskning.no.

Hva mener folk selv?

I tillegg til å kikke på Googles bilder av nabolaget til disse personene, har forskerne spurt dem hvor fysisk aktive de er, hva de spiser, hvor god helse de har og om de er lykkelige. Forskerne spurte også folk hva de selv mener om nabolaget sitt.

Googles gatebilder viste store forskjeller i antall hurtigmatsjapper folk har rundt seg. De viste også store forskjeller i hvor mye parker og friluftsområder det finnes rundt folk. Innbyggerne i europeiske storbyer har svært varierende tilgang til grønne områder. Dette kunne forskerne studere fra gatebildene. De fant også gjennom spørsmålene folk ble stilt, en klar sammenheng mellom hvordan det ser ut der folk bor – og folks spisevaner og fysiske aktivitet.

Samspill mellom individ og miljø

– Denne undersøkelsen har vist oss at det er et samspill mellom individet og miljøet rundt, sier professor Oddrunn Samdal ved Universitetet i Bergen til forskning.no. Hun har ikke gjennomført denne undersøkelsen, men hun leder en annen del av Spotlight-prosjektet.

– Forskningen vi driver har ikke fokus på å behandle fedme. I stedet ser vi på hvordan vi kan forebygge overvekt og fedme, sier Samdal.

Hun forteller at det over store deler av Europa, nå er økende bevissthet blant planleggere og politikere om hvor viktig det er å legge til rette for at folk kan gjøre sunne valg.

Powered by Labrador CMS