Ledelse og kultur påvirker hvordan fysioterapi implementeres i praksis

I sin doktorgradsavhandling identifiserer Petra Dannapfel forutsetninger som fører til implementering av forskning blant fysioterapeuter. Lederskap og kultur har betydning for implementeringen av evidensbasert praksis, utover den individuelle motivasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Avhandlingen baseres på fire studier i flere ulike virksomheter i ulike regioner i Sverige.

- Strategier for å lette EBP har ofte fokusert på individuelle faktorer som evner og holdninger til forskningsbruk. Det er en økende erkjennelse av at kontekstuelle forhold, som for eksempel ledelse og kultur, er svært viktig for å oppnå en større bruk av forskningsbasert kunnskap i klinisk praksis, sier Petra Dannapfel. 

Hun har studert hva som gjør at fysioterapeuter bruker forskningsresultater i deres praktiske liv. Hun har også gjort forskning på kontekstuelle faktorer, faktorer som påvirker fysioterapeuter til å bruke forskningsresultater. 

Annen type motivasjon 

Resultatene viser at fysioterapeuter innehar forskjellige typer av motivasjon for å gjøre bruk av ulike forskningsresultater. Motivasjonen skifter fra indre motivasjon; «det er gøy og interessant å bruke forskning», til ytre motivasjon; en oppfattelse som kompetent til møtet med pasienten. 

- Forventningene fra lederen og/ eller ledelse er andre ytre faktorer som rettferdiggjør bruk av forskning. De fleste fysioterapeuter beskriver forskningsbruk i positive termer og er motivert til å bruke forskning i sitt daglige arbeid, sier Petra Dannapfel. 

Stikkord: Ledelse

Studien avdekket at ledere innen ulike fysioterapitjenester kan skape en kultur som fremmer implementeringen av EBP på sin arbeidsplass. Slik det ser ut per nå, er det lite systematikk i dette arbeidet, og det er tilfeldig hvem som er interessert og ønsker å dele viktig kunnskap med kolleger.   

- Det er viktig å øke kunnskapen om hva ledelsen kan gjøre for å skape forutsetninger for læring og implementering av EBP for ansatte, for at vi kan være så oppdatert som mulig, og dermed gi best mulig omsorg til pasienter, avslutter Petra Dannapfel. 

Avhandlingen "Evidence-Based Practice in Practice - Exploring Individual and Organizational Conditions for using research in Physiotherapy"; disputas fant sted den 6. november ved Linköpings universitet, Institutionen för medicin och hälsa IMH/Samhällsmedicin Socialmedicin och folkhälsovetenskap. 

Powered by Labrador CMS