-En kongress for alle fysioterapeuter, sier Kenneth Martinsen om Idrettsmedisinsk høstkongress
-En kongress for alle fysioterapeuter, sier Kenneth Martinsen om Idrettsmedisinsk høstkongress

Idrettsmedisinsk høstkongress for 40. gang: - Vi brenner for faget!

Idrettsmedisinsk høstkongress ble regelrett «løpt» i gang med et historisk og humoristisk tilbakeblikk på løping av foredragsholderen Thor Gotaas, foran over 600 tilhørere.

Publisert Sist oppdatert
Trine Moholdt leder årets kongress.
Trine Moholdt leder årets kongress.
Thor Gotaas løp kongressen igang med et humoristisk-historisk tilbakeblikk på løping.
Thor Gotaas løp kongressen igang med et humoristisk-historisk tilbakeblikk på løping.

TRONDHEIM: Fysioterapeut Trine Moholdt leder årets kongress. Hun fortalte salen at det i år er 620 påmeldte deltakere. Norsk idrettsmedisinsk forening i Den norske legeforening og Faggruppen for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin i Norsk Fysioterapeutforbund arrangerer kongressen sammen.

Fysisk aktivitet og folkehelse

Dagen før kongressen ble åpnet debatterte Erlend Svardal Bøe fra Høyre og Ole Henrik Krat Bjørkholt fra Arbeiderpartiet fysisk aktivitet. Temaet fysisk aktivitet og folkehelse går igjen i kongressprogrammet. Idrett, barn, manuellterapi, kvinnehelse og legemidler er av andre temaer kongressen berører.

28 workshops, 26 frie foredrag og kasuistikker står på programmet i tillegg til plenumssesjoner.

Felles stort møtepunkt

Neste år arrangeres Verdenskongressen i idrettsfysioterapi i Oslo. Bak kongressen står Faggruppen for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin i Norsk Fysioterapeutforbund - med Kenneth Martinsen i spissen.
Neste år arrangeres Verdenskongressen i idrettsfysioterapi i Oslo. Bak kongressen står Faggruppen for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin i Norsk Fysioterapeutforbund - med Kenneth Martinsen i spissen.

Idrettsmedisinsk høstkongress fyller i år 40 år. Kongressen er kjent for å samle mange hundre leger og fysioterapeuter hvert år til et felles møtepunkt.

Hva er hemmeligheten? Fysioterapeuten tok en prat med Kenneth Martinsen og Trine Moholdt. Martinsen leder Faggruppen for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin i Norsk Fysioterapeutforbund. Moholdt leder årets kongress.

Hemmeligheten

-Hva betyr denne kongressen for norsk idrettsmedisin og idrettsfysioterapi?

Kenneth Martinsen legger vekt på at det i kongressens vedtekter står at kongressens primærfokus skal være folkehelse. 

-Det handler egentlig om folkehelse. Vi snakker ikke spissing, ikke toppidrett. Derfor fenger den svært mange. I mitt hode er det en bred faglig kongress om fysioterapi for alle fysioterapeuter, sier han.

- Det er veldig få arenaer i Norge der man kan ha såpass brede faglige tema, sier kongressleder Trine Moholdt.

-Flere kurs og kongresser sliter med deltakelsen. Hvorfor klarer Idrettsmedisinsk høstkongress år etter år å samle sammen hundrevis av deltakere? Hva er hemmeligheten?

-Vi brenner for faget og folkehelsen, sier faggruppelederen. 

Før han fortsetter: 

- Litt av hemmeligheten tror jeg er samarbeidet mellom leger og fysioterapeuter. Dette er en felles møteplass der vi kan utveksle fag og snakke sammen i en uformell setting. De faglige skillene er ikke så store. Vi klarer å samarbeide veldig godt innen idretten, sier Martinsen

- Samtidig har leger og fysioterapeuter en gjensidig respekt overfor hverandre i dette miljøet, sier Moholdt.

-Har dere noen råd til andre kursarrangører?

-Det skal være god faglig standard på det som arrangeres. Det må være førsteprioritet. Markedsføring er alltid en utfordring. Digitalisering i større grad bør prioriteres høyere. Her har mange arrangører mye å gå på, mener Martinsen.

Martinsen trekker også frem førstegangs-deltakerne: 

- Det handler også om å rekruttere og engasjere de unge inn i miljøet. I år har vi en såkalt "rookie-pris" for å få med flere unge. Dette betyr at alle som ikke har vært på kongress før får kongressen til en rabattert pris. 

-Hva tror dere deltakerne gleder seg mest til disse dagene?

Moholdt mener den sosiale delen av kongressen betyr mye.

-For mange er kongressen et sted man helst skal være hvert år. Av faglige, men også av andre grunner, sier hun.

- Det har blitt en fin vane at vi alltid har en «get together» fredager og en strammere bankett lørdag. Dette er noe deltakerne gleder seg til. Mange kommer nok mye på grunn av det sosiale. Og for å knytte kontakter. Nettverke, avslutter kongresslederen.

Powered by Labrador CMS