Høyintensitetstrening for hjertetransplanterte

Trening er avgjørende for hvordan det går med pasienter etter hjertetransplantasjon, ifølge ny forskning.

Publisert Sist oppdatert

Hjertetransplantasjon innebærer en stor belastning på kroppen og fare for alvorlige komplikasjoner, ifølge forskning.no.

Kari Nytrøen og kollegaer ved Universitetet i Oslo har forsket på hjertetransplanterte. De slår fast at god fysisk kapasitet er avgjørende for hvordan det går etter transplantasjonen.

Høyintensitet

Forskerne fant at høyintensitetstrening er bedre enn moderat trening for pasientgruppen.

– For pasienter og behandlere er det viktig å vite at all trening er bra, men at intervalltrening er enda bedre enn moderat trening. Vi mener at intervalltrening bør inkluderes i oppfølgingen av hjertetransplanterte pasienter, sier Nytrøen til nettstedet.

Dette går imot tidligere anbefalinger om at hjertetransplanterte skulle trene forsiktig og med jevn intensitet.

Fra oppstarten i 1983 har over 900 pasienter fått nytt hjerte i Norge.

Tidlig innsats

Koronar vaskulopati (CAV) er en av de mulige komplikasjonene etter hjertetransplantasjon. CAV innebærer at blodårene smalner og begrenser blodgjennomstrømningen i hjertet, noe som fører til at det nye hjertet svikter. Nytrøens forskning tyder på at intervalltrening med høy intensitet kan påvirke utviklingen av CAV.

- Vi tror at fysisk form bremser utviklingen av CAV, og derfor er det viktig å komme i gang med intensiv trening tidlig, sier Nytrøen.

Man ser også at pasienter som kjenner at hjertet og kroppen tåler høy intensitet og belastning etter transplantasjon, får høyere livskvalitet og mindre angst og depresjon.

Powered by Labrador CMS