Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Fysioterapi som smertebehandling

Danske forskere har undersøkt effekten av fysioterapi i behandling av smerter, og resultatene er oppløftende.

Publisert Sist oppdatert

Smerte er et sammensatt begrep, og det finnes mange behandlingsmuligheter. Tradisjonelt har man tydd til legemidler, men de seneste tiårene har det vært økende interesse for andre behandlingsformer. Blant disse er fysioterapi den mest fremtredende. I denne studien har de danske forskerne undersøkt hvor effektiv smertebehandling med fysioterapi er, ifølge British Journal of Sports Medicine.

Litteraturstudie

Forskerne, som er tilknyttet Københavns Universitetshospital, har gjennomført en litteraturstudie, der de har inkludert studier hvor smertebehandling med fysioterapi sammenliknes med placebo-behandling og med ingen behandling.

Det er gjort søk i databasene MEDLINE og PEDro til tidsrommet 1. januar 2004 til 31. desember 2013. Her ble det funnet til sammen 174 studier som oppfylte kravene forskerne hadde satt.

Moderat effekt

Konklusjonen er at fysioterapi har moderat effekt på behandling av smerter sammenliknet med placebo-behandling og ingen behandling. Dette gjelder spesielt muskel- og skjelettsmerter.

Samtidig understreker forskerne at litteraturstudien har en del svakheter. De inkluderte studiene har varierende kvalitet, og flere av dem mangler beskrivelse av intervensjonene som er gjort.

Det er behov for flere studier på fysioterapi som smertebehandling, med bedre design og blant annet standardiserte intervensjoner, mener de danske forskerne.

Powered by Labrador CMS