Forskningsfokus på helsefremmende tiltak

Høgskolen i Sør-Trøndelag har fått 16.3 millioner kroner fra Forskningsrådet til forskning på helsefremmende tiltak. Målet er å vri fokus fra helsepleie til helsefremming.

Publisert

Tildelingen til et såkalt strategisk høgskoleprosjekt (SHP) ble kunngjort i juni. Forskningsprosjektet har tittelen ”Health Promotion – Worthwhile? Reorienting the community health care services.” Prosjektleder er professor Toril Rannestad ved avdeling for sykepleierutdanning, Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST).

Reorientere helsetjenesten

HiST opplyser at forskningen har som mål å reorientere den kommunale helsetjenesten fra fokus på helsepleie til helsefremming. Dette skal skje gjennom å utføre og forske på implementering av helsefremmende tiltak i utvalgte områder av den kommunale helsetjenesten: skolehelsetjenesten, frisklivssentraler og sykehjem.

Prosjektet vil søke å finne svar på hvilke tilnærminger vi bør ha for å fremme helse. Forskningen vil istedenfor å fokusere på sykdom og lidelse, fokusere på menneskers styrke, muligheter og hva som er bra. Forskningen skal foregå i nært samarbeid med blant andre Trondheim kommune, ifølge HiST  

- Et nytt begrep i forskningssammenheng

- Helsefremming er et spennende og relativt nytt begrep i forskningssammenheng. Det er derfor svært gledelig at vi nådde gjennom nåløyet hos Forskningsrådet og fikk denne tildelingen. Høgskolen vil også fremover satse mer på eksternfinansiert forskning og utvikling. Det er helt nødvendig og viktig, sier prodekan Arnulf Omdal ved HiST.

Forskningsrådet opplyser at det i juni ble tildelt 118 millioner kroner til totalt syv nye strategiske høgskoleprosjekter (SHP). Prosjektene fordeler seg på syv institusjoner og på ulike fagområder.

Powered by Labrador CMS