Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens mening.

Hovedtillitsvalgt for NFF i Oslo kommune, Ruth Cecilie Gundersen.

Fysioterapistudenter kan (fortsatt) ikke være sommervikarer for fysioterapeuter!

- Et relevant spørsmål i denne sammenhengen, er om det er et symptom på at det er utilstrekkelig ressurser i grunnbemanningen, når man må ta i bruk studenter for å gjøre nødvendige oppgaver, skriver meningsforfatter.

Skrevet av Ruth Cecilie Gundersen, hovedtillitsvalgt for Norsk Fysioterapeutforbund i Oslo kommune. 

Takket være observante og engasjerte tillitsvalgte, reduseres antallet brudd på lov- og avtaleverk. Det være seg arbeidsmiljøloven, helsepersonelloven, likestillingsloven, hovedavtaler eller arbeidskontrakter. Takk til alle tillitsvalgte som sier ifra når noe skurrer. 

Helsepersonelloven regulerer kravet til autorisasjon. I artikkelen Fysioterapistudenter kan ikke være sommervikarer som fysioterapeuter, beskrives konsekvensene det kan få hvis loven ikke overholdes.

Det er lov å ansette studenter som assistenter, men... 

Dersom det er vanskelig å rekruttere fysioterapeuter til korte vikariater, er det naturlig at man vurderer ulike løsninger. Det er lov å ansette studenter som assistenter, da disse ikke har selvstendig vurderings- og behandlingsansvar. De kan gjennomføre enkelte aktiviteter og trening med pasienter, så lenge de får veiledning av en fysioterapeut. Men dette må vurderes nøye, i tett samarbeid med tillitsvalgt og eventuelt fagfysioterapeut. Er ansettelsen hensiktsmessig og forsvarlig? Er rollene tydelig avklart? Uansett hvor dyktig en student er, medfører en slik ansettelse et ekstra ansvar på en allerede redusert bemannet faggruppe. 

Når man ellers er veileder for studenter i praksis, er bemanningen normal og studentene er på ingen måte medregnet i denne. I tillegg samarbeider man tett med utdanningsinstitusjonen for å oppnå konkrete læringsmål. Et veilederansvar for en ansatt assistent er noe helt annet, og det blir fort uklart hva slags rolle og ansvar assistenten og veilederen skal ha. Dersom en student utfører fysioterapivurderinger eller -tiltak uten god nok veiledning, kan det i verste fall få alvorlige konsekvenser for pasientsikkerheten. I tillegg risikerer studenten å miste retten til autorisasjon. På institusjoner der mange pasienter har alvorlige sykdommer og høy grad av komorbiditet, bør man derfor tenke seg ekstra godt om. 

Utilstrekkelig grunnbemanning? 

Et relevant spørsmål i denne sammenhengen, er om det er et symptom på at det er utilstrekkelig ressurser i grunnbemanningen, når man må ta i bruk studenter for å gjøre nødvendige oppgaver. 

Ferievikariater bør lyses ut 

Det er viktig å kjenne til personalreglementet i Oslo kommune. Ferievikariater anbefales lyst ut eksternt, da man kjenner til behovet på forhånd. I Sykehjemsetatens veileder står dette også presisert, med henvisning til bystyrets vedtak. Det skal gode grunner til for å ikke følge disse anbefalingene. Dersom det er vanskelig å rekruttere, gir det i hvert fall ikke mening å unnlate utlysning, for så å ansette studenter. Og hvis ledelsen tar en slik avgjørelse på tross av tillitsvalgtes motsigelser, er det bekymringsverdig. 

For å spare penger? 

Det er mange fysioterapeuter som søker jobber, særlig blant nyutdannede i Oslo. Det er derfor ikke uvanlig at man kan få tak i autoriserte fysioterapeuter som er interessert i kortere vikariater. Det har hendt at fysioterapeuter har sendt inn søknader, men fått avslag på en stiling fordi en student blir ansatt isteden. Da er det vanskelig å la være å spekulere. Handler det om å spare penger, på bekostning av kvalitet og sikkerhet? Uansett årsak, er det all grunn til å reagere; spesielt når avgjørelsen er tatt uten enighet med tillitsvalgt og faggruppen. 

Arbeidsgiver har ansvaret 

Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgiver å ta tillitsvalgte med på drøfting og gi grunngitte svar på henvendelser. Når dette ikke skjer, må man regne med at ledelsen enten ikke kan lovverket godt nok, eller bevisst lar være å følge det. Da må Norsk Fysioterapeutforbund og hovedtillitsvalgte informeres, slik at arbeidsgiver på sentralt nivå kan varsles. Det er arbeidsgivers ansvar å lære opp lederne i lov- og avtaleverk. Til syvende og sist er det også arbeidsgivers ansvar at bemanningen og kompetansen på arbeidsplassen er forsvarlig. Dette forutsetter at ledere inkluderer tillitsvalgte i ansettelsesprosesser og lytter til faglige råd. Vårt ansvar som tillitsvalgte er å si ifra når vi opplever at dette ikke er tilfelle - da har vi gjort det vi kan.

Powered by Labrador CMS