Mening

Marianne Rustad Carlsen. Foto: Privat.

Marianne Rustad Carlsen. Foto: Privat.

Hjelp til å puste

Dette er meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens mening.

Publisert

Jeg har vært alvorlig koronasyk. På sykehus i 27 dager, med stort behov for oksygen.

For meg var det fantastisk å få hjelp til å puste bedre av dere fysioterapeuter. Jeg tror ikke folk er klar over hvor viktige dere er i korona-tiden. Jeg har skrevet boken Koronaens ansikt, der dere er blant heltene.

«Jeg trekker pusten forsiktig inn gjennom nesen, så mye jeg kan. Så slipper jeg pusten ut igjen gjennom nesten lukkete, stramme lepper, som om jeg blåser forsiktig på varm suppe. Leppeblås, kaller Stian og Anders det.» (Sitat Koronaens ansikt).

Takk Stian og Anders og alle dere andre fysioterapeuter som har hjulpet meg og alle andre koronapasienter.

Jeg lå med store masker og trengte på det verste 12-13 liter oksygen. En natt trodde jeg at jeg skulle dø.

Dere løftet meg opp, bokstavelig talt, ga meg pågangsmot til å klare små ting som å legge meg på magen, puste litt bedre med hjelp av oksygen hver dag. Gjøre øvelser både for lungene og for musklene. Så syk som jeg var så var hvert lille framskritt, hver millimeter viktig.

Å lære meg å gå med gåstol eller prekestol. Dere heiet på meg, selv om den første turen bare var på 15 meter tur/retur. Og de hyggelige samtalene dere hadde tid til mens vi jobbet med pusten min. Fortsatt gjør jeg disse øvelsene hjemme. Hver dag. Og selv om lungene mine ikke er klare for verken toppturer i fjellet eller maraton-løp, så er jeg i live og arbeider fullt. Og oksygenmetningen min som var rundt 92 da jeg ble skrevet ut av sykehuset, er nå oppe på 97 og 98!! Jeg tror jeg kan takke alle de fine øvelsene jeg lærte av dere for det, samt at jeg også har lastet ned øvelser lagt ut av en dansk lungeforening.

Viktige fysioterapeuter

Jeg skriver dette fordi jeg tror det er veldig viktig at folk vet hvor mye den innsatsen dere gjør er i disse tider betyr for pasientene og for samfunnet. Hvordan øvelser med pust og jobbing for å bli bedre, riktignok med stort behov for oksygen i mange uker, holdt meg unna respirator. Og fordi jeg slapp det, kunne jeg også komme fortere tilbake. Bli frisk. Komme i jobb.

« Jeg greier ikke å gjøre så mange øvelser. Fem ganger klarer jeg å løfte armene over hodet mens jeg sitter på sengekanten. Fem ganger greier jeg å stå opp av sengen og sette meg på sengekanten igjen. Fysioterapeutene heier på meg». (Sitat Koronaens ansikt).

Jeg har kalt både dere, sykepleierne , bioingeniørene og legene for heltene i helsevesenet i boken min.

Dere har gjort en fantastisk innsats ved å hjelpe oss tilbake til livet. Dere oppmuntrer oss.

« Du gjør alt vi sier du, smiler Stian. Ja, det er klart, svarer jeg. – Jeg vil jo overleve dette.» (Sitat Koronaens ansikt).

Jeg vet at det er mange av dere som yter mer enn 100 prosent i disse dager, slik som Stian og Anders. Som strekker dere mer enn dere skal nettopp for å hjelpe oss opp på beina.

Som pasient har jeg nå sett hvor mye dere betyr – og hvor mye kompetansen deres betyr for å klare å få så mange av oss som mulig tilbake til livet.

Marianne Rustad Carlsen, koronapasient

Powered by Labrador CMS