Møt sportskommentator Jann Post og hans kone Anna som er fysioterapeut

Jann Post får god hjelp av kona, Anna Post.
Jann Post får god hjelp av kona, Anna Post.

«Det er klokt å gå til fysioterapeut før det blir skikkelig smertefullt»

Han har løpt verden på kryss og tvers, kommenterer langrenn på inn- og utpust og driver podcasten «I det lange løp». Nå gir NRK-profil Jann Post ut bok om løping og anbefaler fysioterapi så fort du merker problemer!

Publisert Sist oppdatert

Han lener seg ivrig over det store spisebordet hjemme på Råholt nord for Gardermoen og avslører at han – i tillegg til å løpe – er storforbruker av fysioterapitjenester. Det benyttes så fort han merker ubehag.

- Jeg har smertelig erfart at det lønner seg å ta plagene til eksperter så fort som mulig. Det gjør at det er lettere å få bukt med problemene. I tillegg får jeg øvelser som forebygger, sier Post.

Lett tilgang til fysioterapi

Jann og Anna Post har treningsrom i kjelleren.
Jann og Anna Post har treningsrom i kjelleren.

Nå skal det sies at sportskommentatoren har lettere tilgang til fysioterapi enn de fleste. Kona Anna Rognstad Post er avtalefysioterapeut i Eidsvoll og varter opp med både øvelser og behandling så fort Jann merker smerter.

Og smerter har det vært en del av, spesielt etter at han la om livsstilen og begynte å løpe igjen for litt over 10 år siden. Da hadde vekta stoppet på rett i overkant av 100 kilo.

- Det var en sjokkartet opplevelse å gå på vekta. Jeg anså meg selv fortsatt som sprek, og forsto at noe måtte gjøres, sier Post.

Gikk ned over 20 kilo

Den tidligere orienterings- og friidrettsløperen la om livsstilen, begynte å trene, gikk ned over 20 kilo og ble bitt av maratonbasillen.

Siden 2011 har han løpt maraton i alle de store verdensbyene. Post kan skilte med tider på 2.30-tallet, og anses i dag som kanskje Norges sprekeste sportskommentator.

Fysioterapi i flere varianter

Det har ikke kommet uten smerter. Post har hatt – og har – vondt i lysken, leggene og flere andre små og mindre store plager som følge av løpingen. Han tar enhver plage på alvor.

- Det kan bli i overkant mye for Anna. Derfor går jeg av og til også til andre fysioterapeuter for å avlaste henne. I enkelte tilfeller har jeg også behov for hjelp fra en idrettsfysioterapeut, sier Jann Post.

Jann Post får hjelp av Anna Post til øvelser.
Jann Post får hjelp av Anna Post til øvelser.

Det synes kona er topp. Både fordi det er godt å ha fri når hun har fri. Men også fordi hun lærer av at Jann oppsøker andre enn henne.

- Jeg har gitt Jann behandling og målrettede øvelser. Men jeg er ikke spesialist på idrettsfysioterapi, og synes det er spennende når han kommer hjem med øvelser fra andre enn meg, sier Anna Post.

Ektemannen er pliktoppfyllende, og gjennomfører øvelsene etter punkt og prikke. Selv om de er kjedelige, og selv om han aller mest ønsker å løpe.

- Jeg gjør som jeg får beskjed om. Det lønner seg i det lange løp, sier Jann Post.

Boken kommer i januar

Jann Post har løpt maraton i flere av verdens største byer.
Jann Post har løpt maraton i flere av verdens største byer.

Nå gir han ut boken «Et steg foran – veien til varig løpeglede» hvor han skriver om alt fra dørstokkmila til jakten på flyt.

- Det er helt sikkert andre som kunne ha skrevet en minst like god bok om løping. Men jeg tror det er lettere å identifisere seg med en som har et noe mer normalt forhold til trening enn toppidrettsutøvere. Hvis jeg gjennom boken inspirerer til at flere blir fysisk aktive, enten de løper eller ikke, er jeg fornøyd, sier Jann Post.

Powered by Labrador CMS