Lisbeth Hårstad.

Dobbelt feiring for fysioterapeuter

I fjor var det 125 år siden de første fysioterapeutene organiserte seg i Sygegymnastenes Forening i Kristiania. 6. mai skal det markeres fra Nasjonalbiblioteket.

Publisert

21 kvinner og 12 menn kom tilbake fra utdanningen som sykegymnaster i Stockholm, og etablerte seg i hovedstaden og i Bergen. To år senere ble forgjengeren til OsloMet etablert i Kristiania, og Norge fikk sin egen utdanningen for sykegymnaster.

Sykegymnastikk ved århundreskiftet 1800-1900.

-I starten var det primært de med god råd som utdannet seg til sykegymnaster, eller fysioterapeuter. Utdanningen var privat og kostbar for mange. Først i 1967 ble utdanningen betalt av det offentlige, sier Lisbeth Hårstad.

Hun sitter i dag i Stiftelsen Nasjonalt Medisinsk Museum og har tatt initiativet til en digital jubileumsmarkering torsdag 6. mai. Det blant annet fordi hun mener fysioterapi som fag og profesjon bør synes bedre og bli flinkere til å markere seg.

Til den doble feiringen, kommer blant andre Anders Ottosson fra Gøteborg Universitet. Han holder foredrag om sykegymnastutdanningens opprinnelse i Norden.

Tidligere avdelingsdirektør og fysioterapeut, Toril Bergerud Buene skal snakke om veien fra sykegymnast til fysioterapeut, og Hårstad skal snakke om samarbeidet mellom leger og fysioterapeuter gjennom 125 år.

Dagen avsluttes med innlegg fra instituttleder Hege Bentsen ved OsloMet.

-Foredragsholderne samles i Nasjonalbiblioteket, mens Ottosson er med oss fra Gøteborg. Jeg skulle aller helst sett at vi kunne hatt feiringen fysisk, men digital markering er bedre enn ingen markering, sier Hårstad.

Powered by Labrador CMS