Illustrasjonsfoto: Morten Hagenes ved Oppsalklinikken.
Illustrasjonsfoto: Morten Hagenes ved Oppsalklinikken.

Koronakommisjonens rapport

Førte stengte klinikker til at færre krefttilfeller ble oppdaget?

Kan stenging av fysioterapiklinikker i mars 2020 har ført til at det ble oppdaget færre kreft-tilfeller? Det utelukkes ikke i koronakommisjonens rapport som ble fremlagt i går, onsdag 14. april, melder Aftenposten.

Publisert

Norske fysioterapiklinikker måtte stenge klinikkene over natten, natt til mandag 16. mars 2020.

Les mer om det her

De var stengt fram til 14. april 2020.

Les mer om det her

Kommisjonen trekker frem at sosial distansering og nedstengning av tjenester som fysioterapi og frisører, kan ha ført til at sykdommer ikke oppdages.

De begrunner antagelsen med at fysioterapeuter ofte oppdager kuler eller sår, som bør undersøkes nærmere av lege. Også frisører er en yrkesgruppe som kan oppdage kuler og sår, og anbefale kunden å kontakte lege.

I et innspill til kommisjonen, konkluderer Kreftsregisteret med at de foreløpig ikke har et totalbilde av pandemiens konsekvenser for kreftdiagnostikken.

De tror det sannsynligvis vil ta flere år å gi gode svar på hvilke konsekvenser dette vil ha for overleves og oppfølgingsbehov.

Færre behandlet på sykehus

Kommisjonen trekker også frem at sykehusene har tatt imot færre pasienter, og at det har ført til at færre har fått stilt diagnose og blitt behandlet for ulike sykdommer.

Koronakommisjonen frykter dette får konsekvenser for helsetilstanden og sykelighet i befolkningen, og vil gi økt pågang til helsetjenesten i årene fremover.

Planlagte operasjoner ble også utsatt. Hvilke konsekvenser det kan ha fått for pasientene, er ikke berørt i rapporten.

Powered by Labrador CMS