Håndballherrene nyter godt av kompetansen til manuellterapeut Harald Markussen. Fre venstre Kent Robin Tønnesen, Harald Markussen og Sander Sagosen før kveldens kamp i Egypt.
Håndballherrene nyter godt av kompetansen til manuellterapeut Harald Markussen. Fre venstre Kent Robin Tønnesen, Harald Markussen og Sander Sagosen før kveldens kamp i Egypt.

Han er håndballherrenes viktigste benkesliter

Når herrelandslaget i håndball møter Portugal onsdag, er det med manuellterapeut Harald Markussen som en av de viktigste på benken.

Publisert

45-åringen har jobbet tett med håndballherrene siden 2009 og de to siste årene har han vært ansatt i Norges håndballforbund i en 100 prosent stilling med ett mål for øyet; sørge for at våre håndballhelter holder seg mest mulig skadefri samt kommer seg raskest mulig etter en skade.

- Under et mesterskap som nå jobber jeg med utøverne hele dagen. Det dreier seg om basic fysioterapi, aktiv rehabilitering, leddbehandling, muskelbehandling og mye taping, sier Markussen på telefon fra Egypt.

Dette skjer på kampdager

På kampdager som i dag, starter han frokosten med å få en oversikt over om noen har blitt syke i løpet av natten. Deretter sørger han for å få status på alle vondter og plager, og vurderer sammen med legen om tiltak må gjøres.

Når trenerne starter muskelforebyggende trening, er Markussen med for å hjelpe de som har en plage og i timene rett før kamp starter han med taping.

- All taping skal være gjennomført før oppvarmingen starter. Jeg antar at jeg bruker 60-80 meter tape før hver kamp, sier Markussen.

Når kampen begynner, er han godt plassert på benken. Når en potensiell skade oppstår, og det oppstår alltid noe i løpet av en kamp, gjør han og legen raske risikovurderinger.

- Vi vurderer risikoen ved videre spill ut fra funn ved undersøkelsen. Sammen med trener og spiller veier vi for og mot. Deretter gir vi klare råd, men spillerens autonomi står høyt, sier Markussen.

Han innrømmer at han blir følelsesmessig påvirket, spesielt i forbindelse med mesterskap.

- Da minner jeg meg selv om at det tross alt bare er idrett, sier Markussen.

Etter kamp

Når kampen er over, starter han, legen og utøverne med restitusjon og sørger for at utøverne får riktig mat raskt og at de gjør enkle tiltak for å unngå skader. I tillegg utreder og eventuelt diagnostiserer Markussen og legen utøvere som har behov. Det blant annet for å avklare om det er grunnlag for bekymringer.

- Arbeidsdagen varer gjerne frem til klokken 0300 om natten. Men vi har sen frokost. Ikke før klokken 10 her i Egypt, sier Markussen.

Han har også kontakt med utøverne utenom mesterskap. Flere av dem velger å rehabiliteres hos Markussen på Olympiatoppen i Oslo.

- Etter at jeg starter i en 100 prosent stilling, har målet vært at vi skal være tett på hver enkelt spiller blant annet for å sørge for gode rehabiliteringstiltak. Det kan være utfordrende fordi de spiller i ulike klubber i Europa. Noen ganger reiser jeg til dem, men flere av dem har valgt å komme til Oslo for å trene og behandles av meg der, sier Markussen.

Fornøyd landsslagssjef

Landslagstrener Christian Berge har ikke mulighet til å snakke med Fysioterapeuten dagen før kamp, fordi han er opptatt med forberedelser.

Berge har tidligere sagt følgende til VG:

- Markussen er viktig for oss. Vi må ha spillerne friske. Det er første bud. Eller kan vi ikke være med å slåss om medaljer.

Sagosen er fornøyd

Landslagsspiller Sander Sagosen er særdeles godt fornøyd med Markussen og glad for at han har fysioterapeuten med på laget.

- Det er en enorm trygghet at Harald er på benken. Vi vet at hvis noe skjer, er vi i trygge hender samtidig som Harald kan korrigere småskader. Hvis vi har spørsmål, kan vi sparre med ham om han tror det er trygt at vi spiller videre, eller kaster inn håndkleet, sier Sagosen.

Han er også glad for å kunne benytte Markussen som sparringspartner både under kamp og mellom mesterskap.

- Harald har en enorm kjennskap til kroppen vår og han vet hva som fungerer for meg. I og med at han følger oss over flere år, har han en også en viss formening om hva kroppen min tåler og hvordan ting kjennes ut. Han gir oss øvelser og hjelper oss forebygge nye skader, sier Sagosen.

Han har enorm tillit til manuellterapeuten og det medisinske apparatet på landslaget, og bruker også Markussen når han er skadet utenom landslagssamlinger.

- Da er jeg i de tryggeste hender. Det er også befriende å få et miljøskifte når du først er skadet, sier Sagosen.

Tønnesen er trygg med Markussen på laget

Landslagsspiller Kent Robin Tønnesen er også fornøyd med å ha Markussen med i teamet.

- Det gir en trygghet å ha ham både på benken i kamper og ellers i året. Vi vet at vi er i gode hender, sier Tønnesen.

Når han får en skade, ringer han Markussen for å få en status på hva det kan være.

- Jeg er mer trygg på ham enn på fysioterapeutene i min egen klubb. Det sier litt om hvor mye jeg stoler på ham. Uansett hva slags skade jeg har eller har hatt, har jeg dratt til Norge for å få sjekk og oppfølging av Harald. Da jeg røk akillesen for ett år siden, snakket jeg med Harald umiddelbart og var derfor tilbake på rekordtid. Det sier litt om arbeidet hans, sier Tønnesen.

Markussen er også fysioterapeut for brødrene Ingebrigtsen.

Powered by Labrador CMS