Sommerprat med fysioterapeut, folkehelse-influenser og foredragsholder Lars Zachariassen (innfelt).
Sommerprat med fysioterapeut, folkehelse-influenser og foredragsholder Lars Zachariassen (innfelt).

Sommerprat med Lars Zachariassen: – Jeg tenker det er viktig å skille mellom fysisk aktivitet og trening

Fysioterapeut og foredragsholder Lars Zachariassen bruker ikke like mye tid på sosiale medier som før, men tyr gjerne til Instagram for å inspirere andre til å være mer i fysisk aktivitet, eller for å nå ut til folk når det er noe i samfunnet han er uenig i.

Publisert

Hvem: Lars Zachariassen. Fysioterapeut, kognitiv terapeut, trener, foredragsholder, medeier av Robust Treningssenter i Bryne og Sandnes og folkehelse-influenser.
Instagram: larszachariassen


– Blir det riktig å kalle deg for folkehelse-influenser?

– Absolutt. Selv om det har blitt mindre og mindre av sosiale medier. Kanskje det er mer riktig å kalle meg folkehelse-influenser og -foredragsholder. Jeg er fremdeles til stede på Instagram, men det går lite tid på å blogge. Jeg er en person som har mange tanker og meninger, og som kan snakke i klar tale, og hvis det er noe jeg er uenig i, da tyr jeg gjerne til sosiale medier.

– Tar du deg helt fri fra jobb i sommer?

Fysioterapeut og foredragsholder Lars Zachariassen har deltatt på sin første Ironman.
Fysioterapeut og foredragsholder Lars Zachariassen har deltatt på sin første Ironman.

– Ja, det gjør jeg. Nå skal jeg ha fire uker ferie. Jeg driver et par treningssentre sammen med mennesker som jeg anser som såpass bra folk, gode mennesker og dyktige fagfolk at jeg stoler på at de kommer til å styre skuta godt på egen hånd mens jeg er på ferie. Samtidig vil det alltid være noen henvendelser å svare på når man driver for seg selv. Derfor kommer jeg nok til å plukke opp PC-en og svare på noen mailer når ungene har lagt seg for kvelden.

– Hva er det mest sporty du skal gjøre i løpet av ferien?

– Vi er egentlig en ganske sporty familie. Ungene har en drøm om å springe ti kilometer for første gang i sommer, og så skal vi besøke ti fjelltopper. Vi skal være mest i Norge, og da blir det fokus på friluftsliv. Vi har skaffet oss brukte våtdrakter på Finn.no og skal bade uansett vær. Det kan også nevnes at jeg deltok på min første Ironman i går. Min beste kompis, som også er medeier i Robust, meldte meg på bare seks dager før start. Jeg kom meg gjennom, selv om det ikke akkurat ble mine beste tider. Det var en kjempeopplevelse.

– Og det minst sporty du skal gjøre i ferien?

– Det blir Tyrkia. Ups, jeg snakket visst litt høyt nå, sier kona. Vi holder denne delen av ferien hemmelig for ungene frem til en halvtime før avreise. Da får de bare beskjed om å pakke baggen og gjøre seg klare for tur. Samtidig som Tyrkia blir litt mindre sporty, orker jeg sjeldent ligge i ro på en solseng mer enn en halv dag. Ellers i ferien blir det også tid til kveldskos. Bare sitte ute og nyte en kald øl sammen, etter at ungene har lagt seg.

– Hvordan skal du arbeide for folkehelsa i sommer?

– Det blir nok gjennom sosiale medier. Fortelle om opplevelser og kanskje kunne inspirere noen med vårt hverdagsliv. Jeg er fan av å bruke nærområdet til å være i fysisk aktivitet, og jeg ønsker å inspirere folk til å benytte det de har rundt seg av muligheter. De fleste har noe spennende rett utenfor døra si, enten de bor i bygd eller by.

– Har du topp tre tips for å holde seg fysisk aktiv gjennom de litt sløvere ukene i sommer?

– For de med små barn har jeg et godt tips. Vi har tre små gutter, og vi pleier å lage utfordringer til dem, og de til oss. Da kan vi sitte en kveld og produsere 50 utfordringer til ungene. Lista inneholder alltid noen fysiske oppgaver, men også praktiske gjøremål eller noe morsomt. Så samarbeider ungene om å få mest mulig poeng. Ungene lager også utfordringer til oss voksne. Det er en veldig kjekk aktivitet, hvor både vi og ungene får vært aktive.

– Utover det tenker jeg at det er greit at det er litt forskjell på ferie og hverdag. At man kan bryte de gode hverdagsvanene litt, så lenge man ikke detter helt av lasset. Man kan fint gjøre fysisk aktivitet og trening litt enklere i ferien. Litt er helt klart bedre enn ingenting. Det er alltid viktigere at noe blir gjort enn hva og hvor mye som blir gjort. Tid og tempo betyr ikke så mye i ferien. Bare husk at det er mulig å være aktiv uansett vær, og hvor enn i verden du befinner deg.

Lars beste tips til en aktiv sommer med barn - lag utfordringer
Lars beste tips til en aktiv sommer med barn - lag utfordringer

– Hva er dine råd når det gjelder å finne en balanse mellom hvile og aktivitet?

– Det kan vel også bli for mye aktivitet, selv om man som regel er mer bekymret for at det blir for lite. Jeg tror litt fysisk aktivitet hver dag er viktig. Og her tenker jeg det er viktig å skille mellom fysisk aktivitet og trening. Ordet trening kan lett innebære at det skal gjøre litt vondt og kreve en større innsats. Fysisk aktivitet mener jeg er noe som gjør godt for helsa, men som også fører med seg en følelse av fellesskap og mestring. Folk flest vet hva de trives best med, og jeg tenker det er lurt å styre ut fra egne forutsetninger og ønsker, og ikke samvittighet.

– Hva og/eller hvem inspirerer deg til å fronte folkehelse?

– En gang i tiden var det kanskje Puls-Yngvar. Men for meg nå er den aller viktigste kilden til inspirasjon de menneskene jeg møter. Jeg blir inspirert av å se noen ta gode valg for seg selv og oppleve betydningen det har for dem. Å se hvilke ringvirkninger det kan ha å prioritere helse.

Powered by Labrador CMS