Forskere har funnet store fordeler med stavtrening.
Forskere har funnet store fordeler med stavtrening.

Studie: Stavgang er best for personer med hjerte- og karsykdom

Pasienter med hjerte- og karsykdom fikk bedre funksjon av stavgang enn av middels, hard eller høyintensiv trening, ifølge canadisk studie.

Publisert Sist oppdatert

130 personer med hjerte- og karsykdom i alderen 40-74 år deltok i studien, som er publisert i Canadian Journal of Cardiology. Deltakerne gjennomførte et tolv uker langt treningsprogram som besto av enten 60 minutter stavgang på en innendørsbane, 60 minutter med moderat til hard trening som sykling eller roing - eller 45 minutter med høyintensiv intervalltrening.

Funksjon ble målt ved at alle deltakerne gjennomførte en seks-minutters gangtest etter at treningsprogrammet var ferdig – og likedan etter en 14-ukers observasjonsperiode.

Alle tre treningsformene forbedret dagliglivet for pasientene og reduserte problemer med depresjon. Det skriver Fysioterapi.se, som siterer CNN.

De som gjennomførte moderat til hard trening innendørs, fikk 12 prosent bedre funksjon. Forbedringen var 13 prosent hos dem som gjennomførte høyintensiv intervalltrening. Deltakerne som gikk med staver, fikk hele 19 prosent bedre funksjon.

– Vår forskning viser de overlegne fordelene med stavgang når det kommer til funksjonsevne, og det fremhever et treningsalternativ som krever minimalt med kostnader og utstyr for å forbedre fysisk og mental helse.

Det sier Jennifer Reed, direktør for treningsfysiologi og kardiovaskulær helse ved University of Ottawa Heart Institute i Canada, til CNN.

Studien kan leses i sin helhet her.

Powered by Labrador CMS