K1-bygget på Høgskulen Vestlandet, hvor fysioterapistudentene har undervisning.
K1-bygget på Høgskulen Vestlandet, hvor fysioterapistudentene har undervisning.

To fysioterapistudenter smittet i Bergen – kullet sendt hjem

To av fysioterapistudentene ved Høgskulen Vestlandet i Bergen meldte tirsdag denne uken at de har testet poistivt for covid-19. Medstudentene på kullet ble umiddelbart sendt hjem og all fysisk undervisning og ferdighetslæring ble avlyst til etter påske.

Publisert Sist oppdatert

-Vi fikk meldingen om at to av studentene hadde testet positivt fra medstudenter. Èn av studentene kan ha vært på skolen i smitteførende periode i forrige uke, mens den andre ikke hadde vært fysisk til stede på undervisning i tidsrommet for smittesporing, sier seniorrådgiver for samfunnssikkerhet og beredskap, Bjørn Otto Færestrand ved Høgskolen.

Bjørn Otto Færestrand.
Bjørn Otto Færestrand.

Sammen med ledelsen for fysioterapiutdanningen ble det besluttet også å avlyse den planlagte undervisningen onsdag 24. mars ble avlyst. Færestrand opplyser at avlysningen ikke får konsekvenser for utdanningsløpet til studentene.

Det er kommunen som har ansvaret for isolasjon, smittesporing og eventuell karantene i Bergen. Høgskolen har ikke krav på å få vite om eller hvilke studenter som eventuelt blir smittet. De er derfor avhengig av at de som smittes eller andre informerer skoleledelsen.

-I dette tilfellet var det medstudenter som ga oss beskjed. Selv om vi ikke kan pålegge noen å gi beskjed, håper vi de som eventuelt blir smittet informerer oss. Da har vi mulighet til å sette inn tiltak, yte hjelp og tilrettelegge undervisningen, sier Færestrand.

Studentene blir ivaretatt

Både han, faglærer og fagseksjonsleder har vært i kontakt med de to smittede. De blir godt ivaretatt av kommunen, men kan også kontakte skolen hvis det oppstår utfordringer. Også resten av kullet har fått tilbud om oppfølging fra skolen ved behov.

-Vi har gitt beskjed til hele kullet om at de kan kontakte oss, hvis de for eksempel blir beordret i karantene og får utfordringer som følge av det, sier Færestrand.

Skal i praksis etter påske

Alt tyder på at smitten ikke har opprinnelse på skolen. Begge er førsteårs studenter og skal etter planen ut i praksis etter påske.

-Det at de skal ut i praksis, gjør situasjonen ekstra utfordrende og var en av grunnene til at vi reagerte raskt. Vi satte inn tiltakene hurtig blant annet i håp om å kunne gjennomføre praksisperioden som planlagt, sier Færestrand.

Han har ikke opplysninger om fysioterapistudenter som skal i praksis, prioriteres i vaksinekøen.

Færestrand opplyser også at fysioterapistudentene har spesielt strenge smittevernregler når de er i undervisning.

- Fysioterapistudentene har problemer med å overholde 1-meters-regelen når de har ferdighetslæring. Vi har derfor blant annet innført krav om bruk av munnbind i forbindelse med denne type undervisning. I tillegg har vi opprettet kohorter for studentene, slik at de skal ha kontakt med færrest mulig, sier Færestrand.

Powered by Labrador CMS