Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Fysioterapeutens syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Forside Fysioterapeuten 4/23.

Fysioterapeuten nr. 4: Fysioterapi i gassutvinning

Målet er at man skal være like frisk da man forlater arbeidsplassen som da man kom. Høres kanskje ut som en selvfølge?

Skrevet av John Henry Strupstad, redaktør

Olje og gass: To nøkkelressurser bak den norske velferdsstaten. For hva hadde vi vel vært uten? Eventyrene ser ut til å fortsette, til tross for klimaendringer og sterke motstemmer.

Risikoen for uønskede hendelser er absolutt til stede på et prosessanlegg som Kårstø. Det er kanskje nettopp derfor arbeidsgiveren har investert i et eget helseteam.

På Kårstø jobber det 700 mennesker – inkludert helseteamet. Vi tok turen til havgapet, der Kjellrun Johanna Eik jobber som ergonom. Hun er utdannet fysioterapeut. Teamet rundt Eik kartlegger, vurderer, kommuniserer, undersøker, forebygger – og en sjelden gang behandler.

Muligens et litt uvanlig sted å møte en fysioterapeut i full sving. Les mer om Eiks arbeidsdager på de neste sidene!

August bød på studiestart – også i år! Vi har tatt en prat med studenter og ansatte ved fysioterapiutdanningene i Tromsø og Oslo. I Tromsø har de nemlig hatt de mest fornøyde studentene i lang, lang tid. I Oslo finner vi den største fysioterapiutdanningen, med 225 studenter per kull.

Praksisplasser er et tema vi ikke kommer utenom når vi snakker med studenter og lærere på de to stedene. To steder – to landsdeler. Med to helt ulike forutsetninger med tanke på tilgang til relevante praksisplasser. Relevante praksisplasser, som ifølge både studentene og lærerne er helt nødvendige for å utdanne kompetente fysioterapeuter.

Bjørn Fossan er kanskje et navn du har hørt? Han har nå gått av med pensjon. Sjefsfysioterapeuten ved Olympiatoppen i Oslo i en årrekke. Drømmejobben – tenker nok mange. Fossan ser ut til å være enig. Les om hvordan Fossan havnet der han havnet, og ikke minst hvorfor han aldri dro.

På fagsidene kan du denne gangen fordype deg i fysioterapibehandling på norske sykehjem – erfaringer fra seks fysioterapeuter. Bak artikkelen finner vi forfatterne Bjorheim Bøe, Dahl-Michelsen og Wiken Telenius. Den neste artikkelen belyser elektrotermisk krymping av leddbånd (hånd) – etterfulgt av sansemotorisk trening. Rigone, Zoltan Rigo og Vaksvik er forfatterne bak artikkelen, som konkluderer med at de nevnte tiltakene viser seg lovende for denne typen ligamentskader.

Fysioterapeuten nr. 4 kommer til en postkasse nær deg i disse dager!Powered by Labrador CMS