Fysioterapi bedre enn operasjon

Pasienter med knesmerter skal tilbys individuelt tilpasset trening fremfor kirurgi. Det er det klare budskapet fra en gruppe forskere i Danmark. 

Publisert

Det var på et seminar i regi av Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi ved Syddanske Universitet, at den nyeste viten innen behandling av knesmerter ble presentert for fysioterapeuter, leger og ortopeder, skriver Danske Fysioterapeuter på sine nettsider.

Forskerne har dokumentert effekten av fysioterapi til pasienter med knesmerter. 

Degenerative meniskskader, som kan forekomme allerede i 35-årsalderen, kan være et tidlig tegn på artrose. Forandringene finnes både i menisker, leddkapsel og i de andre strukturer omkring kneet. Forskningen viser at for å forebygge artrose i disse tilfellene, er det behov for fysioterapi langt tidligere. 

Trening som førstevalg

Anbefalingene fra danske og utenlandske kliniske retningslinjer er entydige og klare. Trening og pasientutdannelse skal være førstevalg for behandling av kneartrose. Til tross for dette, er antallet pasienter som får artroskopi stigende.

- Vi må gripe inn tidligere, og her spiller fysioterapeuter en vesentlig rolle, sa ortopedkirurg og professor Stefan Lohmander i sitt innlegg.

Ifølge Lohmander er det fornuftig å tilby trening fremfor artroskopi til meniskskader.

Powered by Labrador CMS