Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Fysioterapeutens syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

-Magiens tid er ikke forbi, skriver redaktør

Leder: Avansert trening på hesteryggen

«En etter en får barna hjelp til å komme opp i salen. Vel oppe på hesteryggen er det noe som skjer. Noe litt ’magisk’ om du vil. Den lille rytteren retter seg opp i ryggen. Blikket blir fokusert – trill runde øyne fanger nysgjerrig opp hestens tegn og signaler.»

Publisert

Ja, du leser riktig. Magiens tid er ikke forbi. Dyr har nemlig alltid hatt en form for spesiell kraft på mange mennesker. Kanskje barn spesielt. Fra forskningen vet vi for eksempel at når barn blir gitt valget mellom å leke med attraktive leker, lekedyr eller levende dyr, viser de størst interesse for levende dyr. Og når man legger sammen lek og dyr, og putter en form for indirekte, målrettet trening på toppen, er det liksom ikke noe problem. Barna synes plutselig trening er gøy!

Lene C. Ziener er spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi. Hun er også ridefysioterapeut. For henne er hestene en del av jobben. Jobben med å gi barn med en grunndiagnose og spesielle behov lystbetont og målrettet trening. I utgangspunktet er dette muligens en utfordrende øvelse. Ziener – sammen med de gode hjelperne – gjør dette til ukens høydepunkt for barna.

Vi har besøkt Stubberud gård i Sørkedalen, hvor Ziener jobber. Her kan du lese litt om magi i praksis.

Britt Stuge er et kjent navn for mange fysioterapeuter her i landet. Hun er selv fysioterapeut, og har i årevis studert kvinnehelse ved Oslo universitetssykehus. De siste 10 årene har hun også bidratt til å sette kvinnehelse på kartet i Nepal. Nylig var hun, sammen med flere fysioterapeuter fra NTNU i Trondheim, på besøk i landet. Blant annet for å etablere en masterutdanning for fysioterapeuter innen muskelskjeletthelse, og for å støtte oppstart av et nytt bachelorprogram. Vi har snakket med Stuge og universitetslektor Lennart Bentsen ved NTNU i denne sammenhengen.

Og når vi først er i utlandet: Visste du at Norge «lekker» fysioterapeuter til Sverige? Vi har snakket med to unge Halden-baserte fysioterapeuter som ikke får jobb på norsk side av grensen. De reiser over til Strömstad hver dag for å tjene til sitt daglige brød. Og de er ikke alene.

På fagsidene kan du denne gangen lese om personer med betydelig hørselstap. De kan nemlig ha balanseutfordringer ved gange. Andersen og medforfattere fant nedsatt ganghastighet og balanseutfordringer for denne pasientgruppen. Spesielt nå som vi vet at andelen eldre i befolkningen øker, kan dette være kunnskap verdt å ta med seg inn i klinikken.

Mentzoni og Sudmann har studert kjønnsforskjeller i hjertehelse og hjerterehabilitering i en annen vitenskapelig artikkel. Artikkelen belyser blant annet kvinners erfaring med hjerterehabilitering. Og konkluderer blant annet med at det de kaller «kjønnsblindhet» skaper unødvendige barrierer for kvinners deltakelse i hjerterehabilitering – og omveier for tilfriskning.

Av John Henry Strupstad, ansvarlig redaktør

Powered by Labrador CMS