Til og med små aktiviteter på ett til fem minutter av gangen, har sin nytte for helsa om du er blant de mest inaktive, viser en ny studie.
Til og med små aktiviteter på ett til fem minutter av gangen, har sin nytte for helsa om du er blant de mest inaktive, viser en ny studie.

Selv kort aktivitet monner for de inaktive

Du må ikke trene i en halv time med økt puls for å bedre helsa om du er blant dem som sitter mye stille. Også små, korte aktiviteter på ett til fem minutter har effekt, ifølge en ny, stor studie.

Publisert

Det har lenge vært diskutert om du må være fysisk aktiv i minst ti minutter eller tretti minutter av gangen for å få effekt på helsa, og om aktiviteten må være av en viss intensitet.

Forskere ved Columbia University i USA har gjort en studie blant nesten 8.000 personer som var 45 år og oppover i alder. Disse gikk med aktivitetsmåler på seg i én uke. Måleren registrerte både hvor ofte personene bevegde seg, og intensiteten i aktiviteten. Flere år senere sjekket forskerne hvem som hadde gått bort. Så matchet de dataene på aktivitetsnivå og intensitet med mortalitet, skriver National Institutes of Health.

All aktivitet monner for de inaktive

I artikkelen i tidsskriftet American Journal of Epidemiology konkluderer forskerne med at all aktivitet uansett lengde av gangen monnet for de inaktive i forhold til å sitte stille. Til og med små aktiviteter på ett til fem minutter av gangen, hadde sin nytte.

De som gjorde aktiviteter med lav intensitet i 30 minutter hver dag som erstatning for stillesitting, reduserte risikoen for å dø med 17 prosent. Dette var folk som gikk seg en tur, eller gjorde noe som krevde at de måtte bevege seg litt rundt.

Behøver ikke være sammenhengende

Forskerne fant god effekt selv om aktivitetene ikke ble gjort sammenhengende. Forskerne så også at det virket uavhengig av en rekke faktorer som vekt og helseplager. Deltakerne som gikk litt hardere til verks, og syklet eller jogget i 30 minutter istedenfor å sitte i sofaen, reduserte dødsrisikoen med 35 prosent.

For de personene som var ganske aktive fra før fant derimot forskerne ingen ekstra effekt av småaktiviteter.

Studien Potential Effects on Mortality of Replacing Sedentary Time With Short Sedentary Bouts or Physical Activity: A National Cohort Study ble publisert i American Journal of Epidemiology.

Powered by Labrador CMS