Håndartrose og overvekt i ny norsk doktorgrad

Fysioterapeut Karin Magnusson forsvarer sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor) den 20.mars: Hand osteoarthritis, pain and body weight – associations and potential mechanisms.

Publisert

Magnusson har studert faktorer av betydning for smerter ved håndartrose og sammenhengen mellom overvekt og håndartrose. Hun fant at livsstilssykdommen diabetes og smerter i flere kroppsdeler var av betydning for grad av smerter ved artrose i hendene. Overvektige personer hadde ikke økt risiko for utvikling av den hyppig forekommende leddsykdommen, for dårligere prognose eller for verre håndsmerter. Dette skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Viktige risikofaktorer

-Det finnes foreløpig ingen medikamenter som kan kurere artrose, og det er derfor ekstra viktig å studere risikofaktorer for smerter og dårligere prognose slik at leddsykdommen kan forebygges, skriver Magnusson.

Forskerne brukte data fra to ulike undersøkelser i sitt arbeid. I en befolkningsstudie som startet i 1990 ble totalt 630 personer fra Ullensaker kommune undersøkt for håndartrose på Diakonhjemmet sykehus i 2010. I tillegg ble 103 pasienter med etablert håndartrose som behandles på Diakonhjemmet sykehus fulgt over sju år.  Det var ingen sammenheng mellom høyere kroppsvekt og forekomsten av håndartrose eller dårligere prognose av håndartrose, men forskerne fant at håndartrosepasienter med diabetes hadde mer uttalte håndsmerter sammenlignet med pasienter uten diabetes.

Sammenhengen mellom diabetes og smerte var sterkest i gruppen med erosiv håndartrose, det vil si en alvorlig form for håndartrose. De som hadde generaliserte kroppssmerter hadde naturlig nok også mer håndsmerter, mens det var en svakere sammenheng mellom graden av røntgenforandringer i fingerleddene og graden av håndsmerter i hvile og aktivitet.

Hovedveileder for Magnusson har vært professor Kåre Birger Hagen, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

Tid og sted for disputas: 20. mars 2015 kl. 13:15, Hartvig Halvorsens Auditorium, DBL bygget, Diakonhjemmet sykehus, Diakonveien 18, Oslo

Powered by Labrador CMS