God helse – gode levevaner

- Innbyggere i Norge har god helse og gode helsevaner sammenliknet med innbyggere i andre europeiske OECD-land, ifølge Kunnskapssenteret.

Publisert

Dette fremgår av en kommentar Kunnskapssenteret har utarbeidet til OECD-rapporten «Health at a Glance: Europe 2014». Kommentarene belyser trekk ved norsk helsetjeneste sammenliknet med helsetjenesten i andre europeiske OECD-land.

Mindre fedme og diabetes

-I Europa får vi stadig mer tilgjengelig data om helsetilstanden i befolkningen og kvaliteten i helsetjenesten, som kan benyttes til å sammenlikne land. Helsetilstanden til nordmenn er generelt god: Norge har høyere forventet levealder og lavere sykelighet og dødelighet enn gjennomsnittet for EU-landene i OECD. Andelen med fedme og diabetes øker i EU-landene som i Norge, men forekomsten er klart lavere i Norge enn i gjennomsnittet for EU-landene i OECD. Norske helsevaner er også bedre enn i gjennomsnittet av OECD-landene; nordmenn har lavere forbruk av tobakk og alkohol, skriver Kunnskapssenteret.

Helseutgifter

Norge hadde de høyeste helseutgiftene per innbygger av de europeiske landene i OECD i 2012, målt i euro og justert for forskjeller i kjøpekraft. Legemiddelutgiftene i Norge er derimot blant de laveste i Europa, enten man måler det i euro per innbygger eller som andel av bruttonasjonalproduktet. Men ifølge Kunnskapssenteret er det ikke en entydig sammenheng mellom ressursbruk og helsetilstand.

35 europeiske land

OECD publiserer annet hvert år en egen europeisk statusrapport, Health at a Glance: Europe, som gir oversikt over helsetjenesten og helsetilstanden til befolkningen i de europeiske OECD-landene. Årets rapport inneholder sammenliknbare resultater fra 35 europeiske OECD-land, hvorav 28 land er medlemmer av EU. Kunnskapssenteret har tidligere publisert tre tilsvarende kommentarrapporter.

Powered by Labrador CMS