Mange får hjerteproblemer på ny

To av ti hjertepasienter får en ny alvorlig hjerte-kar-hendelse innen fire år, viser en ny, norsk studie. –Det er viktig å alltid motivere til økt fysisk aktivitet, sier forsker.

1127 hjertepasienter som var innlagt ved sykehusene i Drammen eller Tønsberg i årene 2011–2014 er med i en studie som nylig ble publisert i BMC Cardiovascular Disorders. 21 prosent av hjertepasientene opplevde en ny hjerte-kar-hendelse innen kort tid.

39 døde i løpet av oppfølgingstiden som følge av hjertesykdommen, skriver Dagens Medisin.

Usunne levevaner

Konstituert overlege og postdoktor Elise Sverre ved Medisinsk avdeling ved Drammen sykehus og Avdeling for atferdsvitenskap ved Universitetet i Oslo står bak studien sammen med kolleger.

– Til sammen kan to av tre hendelser tilskrives usunne levevaner, manglende deltagelse i hjerterehabilitering, symptomer på angst og depresjon, sammen med manglende bruk av statiner, sier Sverre.

Motivere til fysisk aktivitet

Forskernes observasjoner tyder på at to av tre hendelser kan forebygges. Det er varierende hvor mye informasjon pasientene får på sykehuset og hvor mange som får tilbud om hjerterehabilitering med oppfølging som undervisning, fysioterapeut eller psykologhjelp. I hovedsak foregår oppfølgingen hos fastlegen, sier Elise Sverre, som mener det er viktig å ta opp usunne levevaner med pasientene.

– Spesielt er det viktig å alltid ta opp røykeslutt og motivere til økt fysisk aktivitet.

I denne artikkelen i Fysioterapeuten nr. 9/2019 kan du lese at under 30 prosent av hjertepasientene får hjerterehabilitering, og om hvordan de gjør denne rehabiliteringen på LHL-sykehuset.

Powered by Labrador CMS