Færre nye hoftebrudd

Ny studie viser at insidensen av hoftebrudd blant kvinner har gått ned med 20,4 prosent fra 1999 til 2013.

Publisert Sist oppdatert

Blant menn har insidensen gått ned med 10,8 prosent, viser studien, som er publisert i Osteoporosis International.

En studie fra samme forskningsgruppe ble publisert i 2012, og viste at forekomsten av hoftebrudd hadde gått ned fra 1999 til 2008. Denne nye studien viser at nedgangen fortsetter fram til 2013.

– Nå ser vi også en klarere nedgang hos menn enn vi gjorde fram til 2008, sier førsteforfatter Anne Johanne Søgaard ved Folkehelseinstituttet.

Færre røyker

Forskerne kan ikke fastslå med sikkerhet hva nedgangen kommer av.

– Men vi har noen antakelser, der vi viser til trender i Norge i denne perioden. Langt færre røyker, og røyking er en risikofaktor for osteoporose. I tillegg har vi blitt mindre stillesittende i perioden, det kan ha hatt positiv effekt. Dessuten har folk gått opp i vekt, noe som kan virke gunstig på hoftebrudd, sier Søgaard.

Blir trolig flere

Fra 1999 til 2013 var det 140.136 hoftebrudd hos personer over 50 år. Selv om insidensen, altså antall brudd per innbygger har gått ned, har det ikke blitt færre hoftebrudd årlig.

– Antallet er omtrent det samme, noen flere blant menn og noen færre blant kvinner. Og når man vet at vi blir stadig flere eldre, er det svært sannsynlig at antallet hoftebrudd vil øke i årene som kommer, sier Søgaard.

Les mer: Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS