
Hva er sammenhengen mellom fysioterapi og brøddeig?
- Vitenskapelig evidens kan og må ikke stå alene, blogger fagredaktør Vibeke Pilmark på Danske Fysioterapeuters nettsider.
- Før man beslutter hvor lenge en deig skal heve, må man ta med i beregningen den kjemiske prosessen som skjer i heveprosessen. Samtidig må man ta hensyn til hver enkelt deigs unike struktur, skriver Pilmark.
Hun viser til den svenske legen Lars Wahlström som i det svenske legetidsskriftet «Läkertidningen» understreker hvor viktig det er å koble erfaringsbasert viten med vitenskapelig evidens. Med utgangspunkt i sin egen erfaring som hobbybaker, gir han i følge Pilmark et tankevekkende bilde av hvordan evidens og erfaring går hånd i hånd - også i bakerfaget.
Unike prosesser
Etter flere års eksperimentering ved kjøkkenbenken, hadde Lars Wahlström kommet frem til en oppskrift på brød som skapte begeistring hver gang. Av og til forsøkte han å bake etter andre prinsipper, men vendte stadig tilbake til suksessoppskriften. Han lot med andre ord erfaringen ta helt over uten å skjele til om det var kommet ny viten som kunne gjøre brødet enda bedre.
Men etter å ha fått et bakekurs i bursdagsgave, kom han på andre tanker. En mesterbaker viste hvordan man skulle behandle deigen ved å ta utgangspunkt i de kjemiske bakeprosessene. Blant annet var det strengt forbudt å ha vinduet åpent i det rommet hvor brødet lå til heving.
Etterhvert som kurset skred frem, ble det imidlertid klart at man slett ikke alltid skulle følge reglene. Mesterbakeren kunne for eksempel merke på Lars Wahlströms deig at det var nødvendig å åpne vinduet for å få best resultat.
"Hver deig er unik og det må man ta med i beregningen", var mesterbakerens forklaring.
Stol på intuisjonen
Da fikk Lars Wahlstrõm en aha-opplevelse:
«På samme måte er hver pasient er unik», skriver han i "Läkartidningen".
«Vi skal finne ut av hva evidensen, den allmektige vitenskapen, sier om den enkelte diagnose. Men dette er bare første skritt. Med i vurderingen skal egne erfaringer man har hatt med pasienter med tilsvarende problem, samtidig som man skal bruke sin kliniske intuisjon ved å ta i bruk alle sanser i den aktuelle situasjonen.»
«Intuisjon er ikke nonsens, fortsetter han. "Kloke beslutninger treffes når vi bruker en så stor del av nervesystemet som mulig og får input fra alle sanser, en syntese av våre erfaringer inkludert følelser og logisk klinisk resonnering.»
I følge Vibeke Pilmark vil det i årene som kommer offentliggjøres en lang rekke kliniske retningslinjer for fysioterapeuter. Men hvis man retter seg etter Lars Wahlströms anbefaling er det like å viktig å følge sin intuisjon og erfaring.
- Først da snakker vi om fysioterapikunst, skriver hun på fagbloggen.