Unge bør vente ett år etter korsbåndsoperasjon

Unge som har operert korsbåndet bør gjennom ett års rehabilitering og nøye testing før de går løs på idretter som er krevende for knærne, mener doktorgradsstipendiat.

Den svenske fysioterapeuten Susanne Beischer hadde til sammen inne 729 ungdommer mellom 15 og 20 år og unge mellom 21 til 30 år som driver med idrett, da hun gjorde ulike delstudier til doktorgraden sin. Her var det forskjeller i hvordan det gikk med de unge da de skulle tilbake i idretten etter å ha røket fremre korsbånd.

– Det absolutt viktigste er å la rehabiliteringen ta tid. Man tjener veldig mye på hver eneste måned man venter, sier Susanne Beischer til forskning.se. Hun har tatt doktorgraden sin ved Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet i Sverige.

En av tre skadet seg på ny

Blant de unge som satte i gang som før innen det var gått ni måneder etter korsbåndsoperasjonen, fikk 30 prosent en ny fremre korsbåndsskade i det samme eller motsatt kne kort tid etterpå. Blant dem som ventet lenger, var andelen som fikk ny skade langt lavere.

Bare 1 av 4 av de som satte i gang for fullt hadde trent seg tilbake til utgangsnivå når det gjaldt styrke i lårmuskulatur.

Bør følges opp og testes av fysioterapeut

Forskerne ber nå unge idrettsutøvere, særlig de under 20 år, om å forlenge rehabiliteringsfasen til minst ni måneder, og helst ett år eller mer. De bør passe på at styrken er tilbake på utgangsnivå, med tett oppfølging fra fysioterapeut.

Fysioterapeuter rådes også til å informere og motivere de unge til å ta seg god nok tid i rehabiliteringsfasen.

Les hele doktorgradsavhandlingen: Patience you must have, my young athlete. Rehabilitation specific outcomes after anterior cruciate ligament reconstruction

Powered by Labrador CMS