Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

NIH utførte astmatester uten godkjenning

Da norsk idrett søkte REK sør-øst om få utføre astmatester på norske langrennsutøvere, var testene allerede gjennomført.

Publisert Sist oppdatert

Det bekrefter Norges Idrettshøgskole mandag ettermiddag.

Dette skjer etter at VG fredag avslørte at regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk sør-øst (REK sør-øst) sa nei til et forskningsprosjekt på astma, som norsk idrett ønsket å få gjennomført i 2011. I en publikasjon tre år senere er undersøkelsene likevel omtalt. Testene ble gjennomført på 22 norske utøvere i langrenn og skiskyting i september og oktober i 2011, heter det. Det er én måned før søknaden til den etiske komiteen ble sendt inn.

I publikasjonen står også at den etiske komiteen har godkjent prosjektet – stikk i strid med hva som er tilfelle. Publikasjonen er blant annet signert professor Kai Håkon Carlsen, som i en årrekke har testet norske toppidrettsutøvere for astma.

Konfrontert med VGs opplysninger, legger Norges Idrettshøgskole seg flate mandag ettermiddag.

– Det er riktig at denne studien ikke er sendt til REK. Det er en feil som ikke skulle blitt gjort, sier NIH-rektor Kari Bø.

Hun understreker at man tar saken svært alvorlig, og at publikasjonen fra 2014 nå trekkes.

Kommunikasjonsdirektør i Statens helsetilsyn, Nina Vedholm, sier VG at astmastudiene til Norges Idrettshøyskole vil bli gransket.

Her kan du lese pressemeldingen fra NIH etter at saken ble omtalt i VG.

Les mer om denne saken i VG

Powered by Labrador CMS