Fotball: Alarmerende mange korsbåndskader i kvinneeliten

Nesten hver femte spiller i den danske toppserien for kvinner har eller har hatt en korsbåndskade. Forsker Kristian Thorborg, som kaller det en epidemi, krever umiddelbar handling.

Publisert Sist oppdatert

29 kvinnelige fotballspillere i den danske toppserien har eller har hatt en ACL-skade. Dette viser tall fra Players Association. Av de 22 landslagspillerne i utenlandske klubber, hadde om lag en firedel en ACL-skade. To av spillerne opplevde samme skade to ganger. Også i den nest beste ligaen i Danmark blir kvinnelige fotballspillere rammet av samme type skade: Her har 41 av 289 spillere måttet gjennomgå rekonstruksjon av korsbånd. Dette skriver fysio.dk.

De høye tallene får idrettsskadeforsker ved Ortopedkirurgi-avdelingen på Amager-Hvidovre sykehus i Danmark, Kristian Thorborg, til å reagere:

-Tallene er skremmende høye. Normalt når du ser på jentefotball, får omtrent en halv prosent en ACL-skade. På elitenivå er andelen 10 prosent. Dette er både problematisk og svært synlig, da antallet spillere på dette nivået er relativt lavt.

Høy intensitet forårsaker skade

Selv om ACL ses i flere idretter og blant både menn og kvinner, har kvinnefotball mer enn dobbelt så høy risiko som herrefotball når det gjelder å pådra seg en ACL-skade. Samtidig viser forskning at halvparten av kvinnene med ACL-skade utvikler artrose bare 10-15 år etter skaden, samtidig som risikoen for en ny alvorlig kneskade øker.

-Vi vet ikke nøyaktig hvorfor kvinner får mer av denne typen skade, sier Kristian Thorborg til fysio.dk.

-Ulike fysiske forutsetninger

-Det er mange teorier. En av teoriene går ut på at kvinner, sammenlignet med menn, ikke har den fysiske robustheten som trengs for å unngå denne typen skader. På den annen side viser tallene tydelig at kvinners ACL-skader akselererer i overgangen fra ungdomsspillere til eldre spillere når de er fra 15 til 20 år.

-Når jentene begynner å spille på høyere nivåer, for eksempel på seniornivå, øker intensiteten både under trening og i kamp. Dette kan tyde på at man her har problemer med å holde følge med den plutselig økte intensiteten. Skadene kommer vanligvis i kampsituasjon, ​​hvor vi finner den høyeste intensiteten, forklarer han. I tillegg peker Thorborg på resultater fra enkelte studier som antyder at kvinner har en høyere anatomisk risikoprofil enn menn når det gjelder aktivering av enkelte aktuelle muskler som ser ut til å kunne forebygge denne typen skader.

Forebyggende innsats

Thorborg, og andre idrettsforskere på feltet, krever derfor en ambisiøs plan og en forebyggende innsats for å redusere de mange skadene på elitenivå. Studier viser nemlig at forebyggende trening fungerer.

Les mer på fysio.dk.

Les også: Unge bør vente ett år etter korsbåndoperasjon

Powered by Labrador CMS