Inkontinens blant kvinnelige triatleter

Problemer med bekkenbunnsmuskulatur, uregelmessig menstruasjon og uvanlig bentetthet er noen av plagene det rapporteres om blant kvinnelige triatleter.

Det mener forskere ved Loyola University, som har undersøkt 311 kvinnelige triatlonutøvere. De la fram tallene sine på American Urogynecologic Society 2014 Scientific Meeting.

Female Athlete Triad Syndrome.

De fant at én av tre led av plager med bekkenbunnen, som for eksempel inkontinens. Én av fire deltakere slet med plager forbundet med Female Athlete Triad Syndrome.

I nevnte triade inngår plager som manglende energi, spiseforstyrrelser, uregelmessig menstruasjon og svakt skjelett.

-Må behandles på rett måte

Av de som rapporterte symptomer fra bekkenregion, oppga 16 prosent akutt urininkontinens, 37 prosent stressinkontinens, 28 prosent tarminkontinens og 5 prosent oppga bekkenplager som ved aktivt prolaps. Tjueto prosent av de spurte screenet positivt for spiseforstyrrelser. Tjuefire prosent oppga menstruasjonsforstyrrelser, og 29 prosent viste unormal beinstyrke. 

- Leger og annet helsepersonell bør være klar over hvor vanlig disse forholdene er i denne gruppen av utøvere, og behandle pasienter på riktig måte for å unngå langsiktige og negative helsemessige konsekvenser", sier Johnny Yi, en av forskerne bak studien, i en pressemelding på universitetets nettsider.

Verdt å merke seg var at det ikke fantes noen direkte sammenheng mellom treningsmengde eller treningsintensitet og de nevnte bekkenplager.

Det har de senere årene blitt særlig populært med ekstreme idretter som for eksempel lange triatlonkonkurranser og ultraløp, og lite er kjent om hvordan dette påvirker ulike deler av menneskekroppen.

Saken ble først omtalt på www.forskning.no.

Powered by Labrador CMS