Nei til akupunktur, TNS og ultralyd

Pasienter med korsryggsmerter bør ikke behandles med akupunktur, ultralyd og TNS, ifølge nye faglige retningslinjer i Storbritannia.

Publisert Sist oppdatert

Et utkast til nasjonale retningslinjer for behandling av korsryggsmerter er publisert av National Institute for Health and Care Excellence (NICE), og er nå åpent for kommentarer og innspill. Dagens versjon er fra 2009, og nye oppdaterte retningslinjer skal publiseres i september, opplyser Chartered Society of Physiotherapy (CSP).

Se hele dokumentet: NICE draft guidance on the management of low back pain

Mangelfull evidens

I tillegg til akupunktur, ultralyd og transkutan nervestimulering (TNS), mener NICE at spinalinjeksjoner og rutinemessig utskrivning av opiater bør utelukkes fra behandling av korsryggsmerter. Begrunnelsen er at dokumentasjonen på effekten av disse tiltakene er mangelfull.

- Første skritt i all behandling av lave ryggsmerter (LBP) er trening og øvelser, inkludert tøyning, styrketrening, kondisjonstrening eller yoga.

- Massasje og manipulasjonsbehandling hos fysioterapeut skal bare brukes i kombinasjon med trening, fordi det ikke finnes dokumentasjon på at disse tiltakene har effekt alene. Pasientene må oppmuntres til å fortsette med sine daglige aktiviteter så langt det er mulig, understreker NICE.

Likevel mye brukt

Professor Mark Baker, direktør for klinisk praksis i NICE, sier i en kommentar at det dessverre er mangelfull dokumentasjon på effekten av en god del tiltak som er mye brukt i behandling av korsryggsmerter.

Organisasjonen Chartered Society of Physiotherapy (CSP) skal levere en uttalelse på vegne av britiske fysioterapeuter. I omtalen av retningslinjene på CSCs nettsider er det ennå ikke klart hva forbundet vil forholde seg til anbefalingene fra NICE.

Powered by Labrador CMS