Keisersnittbarn har økt risiko for overvekt

Barn som er forløst med keisersnitt har større risiko for å bli overvektige som voksne enn barn som er født på naturlig måte, ifølge en studie som forskere fra Imperial College i London har gjennomført.

Publisert Sist oppdatert

 Den britiske studien, som omfatter 15 ulike studier med totalt 38.000 deltakere, tyder på at risikoen for å bli overvektig er 26 prosent høyere blant keisersnittbarn, enn blant de som er født gjennom mors trange fødselskanal. Forskerne har imidlertid ikke undersøkt hvorfor det er en sammenheng mellom keisersnittforløsning og fedme, skriver forskning.no.

Hvert sjette barn

I Norge fødes hvert sjette barn ved hjelp av keisersnitt. Prosentandelen har steget fra to prosent i 1967 til 17 prosent i 2011. I England blir ett av tre-fire barn forløst på denne måten - det samme i Italia. I Kina er andelen 60 prosent.

WHO anbefaler at ingen land bør ligge over 15 prosent.

Mulige årsaker

Tidligere studier har antydet at barn født på naturlig måte har en annen tarmbakterieflora enn de som er forløst kirurgisk. Keisersnittbarn kan ha en høyere andel av bakteriestammen firmikuter, som forskere tror kan legge til rette for fedme.

I tillegg kan det være slik at det fysiske presset på babyens kropp når den trykkes ut gjennom morens underliv gjør noe med hvilke gener som skrus på. Dette kan kanskje påvirke barnets forbrenning, skriver forskning.no.

Referanse:
N.Modi et.al Mode of Delivery and Offspring Body Mass Index, Overweight and Obesity in Adult Life: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLOS ONE, 26. februar 2014

Powered by Labrador CMS