Kritikk mot forskning på kinesio taping

En større systematisk oversiktsartikkel om effekt av kinesio taping får krass kritikk i en artikkel publisert i British Journal of Sports Medicine (1).

Kritikken går blant annet ut på at forskningsmetoden brukt i oversiktsartikkelen (2) er svært mangelfull, diskusjonsdelen likeså, og konklusjonene trekkes på et for spinkelt grunnlag.

Ti studier ble inkludert i oversikten. Kun studier som viste en forskjell mellom intervensjons-/ kinesio tape-grupper og kontrollgrupper ble tatt med. Denne typen metodebruk kan føre til skjevseleksjon, og dertil mangelfulle resultater. 

Verdt å merke seg er også at i kun tre av ti artikler hadde studiedeltakerne muskel- og skjelettplager. I de øvrige syv artiklene henvises til en frisk populasjon.

Kritikerne mener oversiktsartikkelen er tilnærmet verdiløs, og mener at det per dags dato ikke foreligger sterk evidens om effekten av kinesio taping, hverken som forebygging eller som behandling av ulike typer idrettsskader. 

Kider:

1. Kamper SJ, Henschle N. Kinesio taping for sports injuries. Br J Sports Med 2013; 47(17):1128-29

2. Williams et al. Kinesio taping in treatment and prevention of sports injuries. A meta-analysis of the evidence for its effectiveness. Sports Med 2012;42:153-164.

Powered by Labrador CMS