Tankeendring og trening istedenfor operasjon

Stimulering av strukturerte behandlingsmetoder basert på kognitiv terapi og trening bør prioriteres i større grad enn avstivningsoperasjon, ifølge ny forskning.

Publisert Sist oppdatert

Langtidsresultater etter avstivningsoperasjon for pasienter med kroniske korsryggsmerter og redusert skivehøyde er ikke bedre enn etter et strukturert behandlingsopplegg basert på tankeendring (kognitiv intervensjon og trening) ifølge lege og doktorgradsstipendiat Anne Froholdt. Froholdt disputerer 6. februar i Oslo, med avhandlingen: Surgery versus cognitive intervention and exercises for chronic low back pain. Implications for patient selection.

Resultatene er oppsiktsvekkende fordi antall avstivningsoperasjoner har økt vesentlig de siste 20 årene. Dette skriver UiO i en pressemelding.

Fornøyde pasienter

I langtidsstudien var det ikke effekt på smertereduksjon i ryggen eller beina, funksjon, engstelse for fysisk aktivitet og arbeid, emosjonelt stress eller muskelstyrke. Både de opererte og de ikke opererte rapporterte bedring sammenlignet med før behandling. Muskelstyrken var økt til tross for at aktiv muskelstørrelse var redusert. Flere opererte pasienter brukte smertemedisin og var ute av arbeid, likevel rapporterte flere opererte pasienter at de var fornøyde med behandlingen.

Det er hevdet at avstivning biomekanisk fører til ytterligere reduksjon av skivehøyde og nye smerter. Dette er en av de viktigste årsakene til at pasienter blir operert på nytt. I denne studien var skivehøyden etter 7 til 11 års observasjon redusert både hos opererte og ikke-opererte. Det var ikke samsvar mellom redusert skivehøyde og pasientenes plager. 

- Praksis bør endres

Et metodisk problem i denne studien var overkrysning mellom behandlingene. Dette kan, ifølge forskerne, skyldes at bare pasienter vurdert som kandidater for operasjon ble inkludert, og at forventningene til operasjon var store. Overkrysning kan ha bidratt til å undervurdere effekten av operasjon. I denne randomiserte studien var imidlertid resultatene de samme om analysen ble foretatt etter den behandling pasienten ble trukket ut til eller etter reell behandling.

- Samlet tyder resultatene på at dagens praksis bør endres, skriver Froholdt.

Forventningene til effekt av langtidsoperasjon svarer for de fleste pasientene ikke til resultatene.

-Stimulering av strukturerte behandlingsmetoder basert på kognitiv terapi og trening bør prioriteres i større grad enn avstivningsoperasjon, er av konklusjonene i studien.

Anne Froholdt disputerer 6.februar kl. 13.15 ved Auditoriet i Øyeavdelingen, Oslo universitetssykehus HF, Ullevål, Kirkeveien 166, Oslo.

Hovedveileder: Professor Jens Ivar Brox, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo.

Bedømmelseskomité:
1. opponent: Senior Consultant Teija Lund, Orthon orthopaedic Hospital, Helsinki, Finland
2. opponent: Førsteamanuensis Audny Anke, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Tromsø
3. medlem av bedømmelseskomiteen: Professor John-Anker Zwart, Institutt for klinisk
medisin, Universitetet i Oslo.

Disputasleder: Professor Cecilie Røe, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Powered by Labrador CMS