Pasientenes røykevaner

Skal fysioterapeuter spørre sine pasienter om røykevaner som et ledd i arbeidet med å forebygge KOLS? Det spørsmålet stiller fagredaktør i danske Fysioterapeuten i et blogginnlegg.

Publisert

Utgangspunktet for innlegget er at fysioterapeuter kan spille en viktig rolle i tidlig oppsporing av pasienter med mild til moderat KOLS. Dermed kan man hindre at sykdommen utvikler seg til å bli mer alvorlig.

Trøtthet, muskelsvekkelse og et nedsatt aktivitetsnivå kombinert med røyking kan være tidlige tegn på KOLS som fysioterapeuter kan reagere på, skriver fagredaktør i innlegget på www.fysio.dk.

Høy dødelighet

Danmark har den høyeste dødeligheten av KOLS i hele EU, og minst 400.000 dansker lider av sykdommen, skrev Berlingske Tidende i en artikkel tidligere denne måneden.

-Hvis man opptager sykdommen på et tidlig tidspunkt, kan de verste følgene av sykdommen begrenses, og pasientene kan leve et relativt normalt liv, sier professor Ronald Dahl, Allergicenteret ved Odense Universitetshospital, til Berlingske.

Anbefaling

I en artikkel i danske Fysioterapeuten i 2011 anbefalte en gruppe belgiske forskere at det på et tidlig tidspunkt bør gjennomføres en spirometrisk måling av lungefunksjonen (FEV1 og FVC), og en kartlegging av pasientenes aktivitetsnivå, fitness, livskvalitet og mentale status for å få oversikt over helsetilstanden.
 
Fagredaktør Vibeke Pihlmark spør: Ville ikke en 40-50 år gammel røyker med eventuell udiagnostisert KOLS bli takknemlig for muligheten til å få stanset sykdommen på et tidlig stadium?

Hva mener du?

Powered by Labrador CMS