Foto: Andre Dias/UiT
Foto: Andre Dias/UiT

Oppfølging av kronisk lungesykdom med sensorer

Informatikere forsker på hvordan pasienter med KOLS og cystisk fibrose kan følges opp i sitt daglige liv ved hjelp av sensorer på kroppen.

Publisert Sist oppdatert

Portugisiske Andre Dias har nylig fullført sin doktorgradsavhandling i et samarbeid mellom Tromsø telemedisinske laboratorium (TTL), institutt for informatikk ved UiT og Technische Universität München (TUM). Der har han sett nærmere på hvordan datateknologi kan bidra til en bedre hverdag for mennesker med kroniske lidelser, opplyser uit.no.

Dias har i sitt doktorgradsarbeid sett på muligheten til å forutsi episoder med akutt pustebesvær og hyperventilering for pasienter med KOLS og cystisk fibrose ved å kartlegge deres daglige aktivitetsnivå.

Innsamlingen av data og metodene fungerte godt, men det var for få tilfeller av akutt lungebesvær i testperioden til at forskerne kunne finne et mønster i aktivitetsnivå knyttet til akutte situasjoner.

Potensialet for å finne applikasjoner som kan hjelpe mennesker med kroniske sykdommer øker med bedre og mindre plasskrevende teknologi.

-I fremtiden kan man godt tenke seg slike sensorer integrert i allerede eksisterende «aktivitetsarmbånd» som for eksempel Nike og andre leverandører av sportsutstyr tilbyr, sier Andre Dias til uit.no på telefon fra sin nye arbeidsplass i England.

Powered by Labrador CMS