Fred Hatlebrekke og Bent Høie. Bildet er tatt under et møte tidligere i år. Foto: Tone Galåen.

Stortingsmelding om framtidas kommunehelsetjeneste

I 2015 skal regjeringen legge fram en stortingsmelding om kommunehelsetjenesten. Det kunngjorde helseminister Bent Høie under et besøk ved Sunnfjord Medisinske Senter i Florø tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Profesjonsorganisasjonene ble orientert om meldingen på et kort møte i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) mandag. Der var også Fred Hatlebrekke, leder i Norsk Fysioterapeutforbund. De andre organisasjonene var Legeforeningen, Psykologforeningen, Sykepleierforbundet og KS

- Helseministeren opplyste at vi må bli bedre til å ivareta områder som rus, psykiatri, kronisk syke, de skrøpeligste eldre, og barn og unge. På flere av disse områdene er fysioterapifaglige tilnærminger og fysioterapeuters kompetanse spesielt viktig. NFF vil derfor bidra til at dette blir varetatt i størst mulig grad i arbeidet med stortingsmeldingen, sier Fred Hatlebrekke i en melding på NFFs nettsider

Samlokalisering i 13 år

I dag presenterte helseminister Bent Høie regjeringens tanker om den nye stortingsmeldingen under et besøk ved Sunnfjord Medisinske Senter i Florø.

Ifølge NRK Sogn og Fjordane mener Høie at Sunnfjord Medisinske Senter er organisert slik som framtidas primærhelsetjeneste skal være. Han kalte senteret en prototype. Florø har hatt samlokalisering av ulike helsetilbud i 13 år. 

– Dette er en reise inn i det jeg mener skal være framtidas primærhelsetjeneste. Her har en samlet de ulike fagmiljøene under samme tak, og en jobber systematisk med å etablere felles pasientutvikling, sa Høie.
 
Tverrfaglighet

Når det gjelder den planlagte stortingsmeldingen, sa Høie at tanken er å bygge opp mer tverrfaglige helsetjenester.

-Dette er et paradigmeskifte. Vi mener det er behov for å bygge opp mer robuste, tverrfaglige helsetjenester i kommunene, der ikke minst mennesker med psykiske helseutfordringer, rusavhengige og skrøpelige eldre kronikere får god hjelp, sa helse- og omsorgsministeren.

Ikke bare leger

Høie pekte på flere områder som kan bli bedre i primærhelsetjenesten.

- Det som mangler er å se på primærhelsetjenesten som en helhet, tverrfaglig. Den forrige store endringen var fastlegeordningen. Jeg mener at legene i kommunene har behov for flere kolleger, men de behøver ikke nødvendigvis å være leger. Det kan også være sykepleiere, psykologer, fysioterapeuter og ergoterapeuter. Vi må ta utgangspunkt i hva som er pasientens behov, sa Høie.

Målet er at stortingsmeldingen skal være klar våren 2015.

Powered by Labrador CMS