Aslaug Skuladottir lover et variert program i fremtidens tegn. Foto: Kai Hovden.

Kongress for et fag i endring

I september åpner påmeldingen til Fysioterapikongressen 2018. Med over 60 planlagte poster på programmet, ligger det an til to innholdsrike dager på Lillestrøm 12.–14. februar.

Under overskriften «Fremtidens fysioterapi – er du klar?», vil ordet «endring» gå som en rød tråd gjennom programmet, kombinert med presentasjon av ny kunnskap og kliniske workshops.

Offentlig helsetjeneste er under press. Helseutfordringene i befolkningen øker, og organiseringen av helsetjenestene er i endring. Er fysioterapeutene og fysioterapitjenesten forberedt på det som kommer?

– NFF skal være sentrale i utforming av fremtidens helsetjeneste. På kongressen ønsker NFF å stimulere fysioterapeuter til å bidra aktivt i prosessen med å skape fremtidens fysioterapi, og på den måten bidra til å forme fysioterapitjenester som er til det beste for befolkningen, sier forbundsleder Fred Hatlebrekke. 

Nicholls og Moseley kommer

Programmet er under utarbeidelse, men her er et knippe foredragsholdere som allerede er bekreftet:

Professor og førsteamanuensis ved Auckland University of Technology, David Nicholls, har meldt sin ankomst til Norges Varemesse i februar 2018.

Nicholls er leder av Critical Physiotherapy Network (CPN), et verdensomspennende nettverk av fysioterapeuter som tenker kritisk og innovativt om eget fagfelt. Da Nicholls gjestet Norge og Universitetet i Oslo i fjor med foredraget «The End of Physiotherapy», stilte han spørsmål ved om fysioterapien er godt nok rustet i møtet med fremtiden.

Fysioterapeut Inger Lise Åmodt er faglig leder ved Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin ved St. Olavs Hospital. Hun tar i sitt foredrag utgangspunkt i internasjonale retningslinjer for dosering av trening, som forebygging og behandling av sykdom. Temaet «trening som medisin» vil også bli berørt i forbindelse med spesifikke diagnosegrupper senere under kongressen.

Avdelingsdirektør i NAV, Torgeir Hernes, kommer til Lillestrøm for å snakke om viktigheten av samhandling mellom NAV og helsetjenesten. Arbeid skal være helsefremmende, ikke sykdomsskapende, er budskapet.

Fysioterapeut og forsker ved Rehabiliteringssenteret AiR i Rauland, Irene Øyeflaten, plukker opp tråden, og gir i sitt foredrag gode råd om hvordan man i praksis kan få til samhandling i arbeidsrettet rehabilitering. Øyeflaten har en doktorgrad innen rehabiliteringsfeltet.

Sist, men ikke minst: Hele veien fra «Down Under», kommer Lorimer Moseley, professor i klinisk nevrofysiologi, og leder av Physiotherapy School of Health Sciences, University of South Australia. Moseley forsker på smerte, og er kanskje mest kjent blant norske fysioterapeuter for boka «Explain Pain Supercharged». Foruten å holde foredrag i plenum, skal Moseley også delta på en av parallellsesjonene. 

Send inn abstrakter

– Vi ligger an til åtte plenumsforedrag, 22 parallellsesjoner og 15 workshops. I tillegg oppfordrer vi alle fysioterapeuter i Norge som driver med forskning og fagutvikling til å sende inn abstrakter fra prosjektene sine, sier Aslaug Skuladottir, seniorrådgiver i NFF og prosjektleder for Fysioterapikongressen 2018.

Som i 2015, deler Fysiofondet også denne gangen ut priser for beste abstrakt i to kategorier. Gå inn på www.fysioterapikongressen.no for å finne ut mer. Frist for å sende inn er 1. oktober.

– Fysioterapikongressen 2018 vil inneholde noe for enhver smak! Det kommer en bredere presentasjon av programmet, som er utarbeidet sammen med fag- og interessegruppene i NFF, når påmeldingen åpner i september, sier Skuladottir. 

Powered by Labrador CMS