- Kroppsfiksert mobbing døgnet rundt

- Den kroppsfikserte mobbingen som døgnet rundt pågår på Facebook og Instagram viser hvor ubarmjertig og ekstremt detaljert det kvinnelige kroppsidealet er i dag, sier psykologiprofessor Ann Frisén.

Publisert Sist oppdatert

Frisén er professor i psykologi ved Gøteborgs universitet og har sammen med tre medforfattere skrevet boken ”Projekt perfekt. Om utseendekultur ock kroppsuppfattning”.

Prosjekt perfekt

Hun blir intervjuet i siste nummer av det svenske tidsskriftet Fysioterapi (nr.7/2014), som har kroppsmisnøye og kroppsidealer som tema - ”Prosjekt perfekt”. En annen artikkel tar for seg hvordan man kan oppdage og behandle ortoreksi.

-Utseendekulturen som råder i dagens samfunn hviler fullt og helt på tanken om at alle kan se perfekte ut og at alle bør se perfekte ut, sier Frisén.

Stor studie

Ann Frisén og hennes forskergruppe ved Gøteborgs universitet har blant annet gjennomført en stor studie med fokus på medievaner og unge menneskers kroppsoppfatning. De har fulgt nesten 1.000 barn fra de var ti år til de fylte 24 år.

-Vårt mest alvorlige forskningsfunn er at de som hadde en negativ kroppsoppfatning allerede som tiåringer, bar dette med seg videre i livet, sier Frisén.

Etterlyser samarbeid

I intervjuet med Fysioterapi etterlyser hun også mer tverrfaglig samarbeid og tettere kontakt mellom psykologer og fysioterapeuter.

-Det finnes for få broer mellom våre profesjoner. Vi sitter i hvert vårt hjørne og forsøker å forstå kroppen og hvordan man forholder seg til den. Mange fysioterapeuter møter daglig en mye større variasjon av mennesker enn vi, og har dessuten kroppen som sitt fagområde. Det hadde vært interessant å få vite hvordan fysioterapeuter ser på menneskers kroppsoppfatning, og hvordan de håndterer slike problemer, sier Ann Frisén.

Powered by Labrador CMS