Skaderisiko blant kvinnelige fotballspillere

Kvinnelige fotballspillere er skadeutsatt, men så langt har viten om risikofaktorer vært begrenset. En stor norsk studie, utført av Senter for idrettsskadeforskning, har kommet med ny, og til dels overraskende kunnskap.

Publisert Sist oppdatert

Senter for idrettsskadeforskning har i en stor studie identifisert årsakene til at kvinnelige fotballspillere får skader. Studien en av de største studiene på sitt felt, og er nylig publisert i American Journal of Sports Medicine. Studien er ledet av fysioterapeut og PhD-stipendiat Agnethe Nilstad ved Senter for idrettsskadeforskning.

Omfattende målinger 

I underkant av 200 kvinnelige elitefotballspillere fullførte før sesongstart 2009 omfattende målinger og screeningtester. Testene omfattet blant annet styrke og stabilitet. I tillegg ble hver enkelt skade i løpet av en sesong registrert. Spillerne sendte ukentlige tekstmeldinger til forskerne med informasjon om tiden de hadde brukt på både trening og kamp, samt eventuelle skader.

Det ble i studien brukt data fra 173 spillere. For 107 av disse ble det registrert skader i underekstremitetene. Det viste seg at de spillerne som ble skadet i løpet av sesongen, veide mer og hadde høyere BMI enn de spillerne som holdt seg friske. Forskerne påpeker imidlertid at den kliniske forskjellen var begrenset.

En høy BMI ble funnet å ha en sammenheng med lårskader, og mindre knevalgus på landing etter å ha hoppet ned fra benk økte risikoen for ny ankelskade. Resultatene viste også at det var en økt risiko for ny skade i leggen eller foten hvis spillerne tidligere hadde vært kneskadet. I tillegg ble det funnet at spillere som tidligere hadde hatt en korsbåndskade, hadde ni ganger så stor risiko for å pådra en ny kneskade i samme beinet.

God styrke = økt risiko?

Overraskende nok, hadde spillere med gode skår på styrke- og stabilitetstester en større risiko for skade enn de med lavere skår på de samme testene. Forskerne mente at en mulig forklaring til dette er at de beste spillerne får hyppigst spilletid, og dermed også er oftere utsatt for risikofylte situasjoner som kan forårsake skade.

Les mer på www.klokavskade.no.

Powered by Labrador CMS