
Lavkarbodiett kan gi høy lipidprofil
Unge, normalvektige friske kvinner som bytter ut grovbrød og gulrøtter med smør og bacon, får betydelig økt totalkolesterol- og LDL-kolesterol, viser studentforsøk.
Dette viser et studentprosjekt blant syv studenter ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Det medisinske fakultetet, Universitetet i Oslo. - De oppsiktsvekkende lipidforandringene gjorde at det ble aktuelt å publisere resultatene, skriver de tre førsteforfatterne, Monica Baumann, Martine Z. Espeland og Ane Sørlie Kværner på Legetidsskriftets nettsider.
Streng diett
De første to ukene av lavkarbodietten skulle mengden karbohydrat i kosten ikke overstige 20 g per dag, de to siste ukene ble øvre grense satt til 25 g karbohydrater per dag. Deltakerne kunne spise ubegrensede mengder av fugl, kjøtt, fisk, sjømat og egg, og de kunne spise mye, men ikke ubegrensede mengder av helfete oster, smør og grønnsaker med lavt karbohydratinnhold, som rapidsalat, spinat, spirer, sopp, agurk og avocado. Søtningsmidler ble brukt. Type fett var valgfritt, de skulle spise etter appetitt og opprettholde samme aktivitetsnivå som før.
Vektreduksjon og kolesteroløkning
I løpet av perioden på lavkarbokosthold var det en statistisk signifikant vektreduksjon på i gjennomsnitt 1,2 kg. Medianverdi for totalkolesterol økte med 33 % (fra 4,1 til 5,2) etter fire ukers diett. Medianverdi for LDL-kolesterol (det «dårlige» kolesterolet) økte med 41 % (fra 2,2 til 3,1) og verdien for HDL-kolesterol (det «gode» kolesterolet) økte med 31 % (fra 1,6 til 1,9).
Farligere for noen enn for andre
- I vårt forsøk hadde en streng lavkarbodiett en negativ effekt på lipidprofilen hos friske, normalvektige kvinner. Det var store forskjeller i deltakernes respons på omlegging til et kosthold med mye fett, kolesterol og protein; noen hadde langt kraftigere endringer i lipidprofilen enn andre. At noen kan ha økt sårbarhet for å få økte kolesterolverdier på en slik diett, har ikke kommet frem i lavkarbodebatten, og man vet lite om detaljene rundt mekanismene for en slik sårbarhet, sier en av førsteforfatterne, Monica Baumann, til Legetidsskriftet.
Les mer på Tidsskrift for Den norske legeforenings nettsider.