Nakkemanipulasjon og slagrisiko

Nakkemanipulasjon kan assosieres med slag, selv om det ikke kan fastlås med sikkerhet at det er en direkte forbindelse, ifølge en vitenskapelig uttalelse publisert i tidsskriftet Stroke.

Publisert Sist oppdatert

Bak uttalelsen (Scientific Statement) står American Heart Association og American Stroke Association

Det er to hovedpunkter i uttalelsen, som ble publisert i august:

1) Nakkemanipulasjon kan assosieres med cervicale rifter (cervical dissection), en type arterierifter som kan føre til slag.

2) Selv om det ikke er etablert en årsak-effekt-forbindelse mellom nakkemanipulasjon og slagrisiko, bør helsepersonell informere pasientene om denne forbindelsen, før nakkemanipulasjon igangsettes.

- Alvorlige konsekvenser

Cervical arterie disseksjon (CD) er en liten rift i de ulike lagene i arterieveggene i nakken. Konsekvensen kan bli hjerneblødning, dersom det dannes en blodpropp etter et mindre eller større traume i nakken. Dette kan igjen resultere i at blodårenee i hjernen blokkeres. CD er en viktig årsak til slag blant yngre og middelaldrende voksne, heter det i uttalelsen.

American Physical Therapy Association (APTA) understreker i en kommentar at det er viktig å belyse fordelene og risikoen som er forbundet med nakkemanipulasjon. APTA mener imidlertid at uttalelsen i Stroke har et noe begrenset perspektiv når det gjelder sammenhenger og muligheten til å redusere den byrden som slag utgjør for samfunnet.

- Fagmiljøet innen fysioterapi erkjenner de sjeldne, men betydelige risikomomentene som er forbundet med nakkemanipulasjon, en behandling som kan hjelpe ved utbredte lidelser som hodepine og nakkesmerter, skriver APTA.

Powered by Labrador CMS