Personer som er født eller oppvokst i Aarhus har 18 prosent høyere risiko for å utvikle multippel sklerose (MS) enn flere andre steder i Danmark, viser en dansk kartlegging.

Bosted påvirker risikoen for å utvikle MS

Er du oppvokst i Aarhus, har du høyere risiko for å utvikle multippel sklerose (MS) enn om du kommer fra København. Det viser en kartlegging fra det danske folkehelseinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

De danske forskerne mener at faren for å få MS påvirkes av miljøfaktorer. Det kan være livsstil og forurensning.

Forskerne har undersøkt hvor i Danmark nærmere 13.000 personer med MS er født eller oppvokst. De gjorde det samme med en kontrollgruppe med folk uten MS. De fant at det i visse områder i Danmark i gjennomsnitt er 18 prosent høyere risiko for å utvikle MS enn andre steder i landet.

Større fare i Aarhus

Personer som er født i byer som Aarhus, Favrskog og Randers ser ut til å ha en større fare for å utvikle sykdommen.

Samtidig er risikoen lavere for dem som er født eller oppvokst i København, Lolland, Juelsminde og nord for Aalborg, viser studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Multiple Sclerosis and Related Disorders.

Påvirkes av miljø

– Vår studie sier ikke direkte noe om hva som kan være årsaken til at personer fra disse områdene lever med en større risiko. Men resultatene tyder på at det er noen miljømessige påvirkninger. Det kan være alt fra livsstil og forurensning. Helt konkret kan det være drikkevannet i det området personen er født, sier postdoktor Kristine Bihrmann ved det danske folkehelseinstituttet til nyhetsbyrået NTB.

Finn Selleberg er forsker ved Dansk Multipel Sklerose Center på Rikshospitalet i København. Han sier at det store spørsmålet fortsatt er om de relativt små endringene i forekomsten av MS er tilfeldigheter, eller om det faktisk er noe i de områdene som øker risikoen.

I fjor skrev Fysioterapeuten om en norsk studie som kobler overvekt til økt MS-risiko hos menn.

Powered by Labrador CMS