Advarer mot overdreven machotrening

- Overdreven machotrening kan gi alvorlige skader. Skadene kan sette deg flere måneder tilbake i muskelstyrke. Det kan også være livstruende, skriver professor Truls Raastad i en artikkel på nih.no.

Publisert

Truls Raastad er professor ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole (NIH). Han påpeker i artikkelen på nih-bloggen at det i løpet av de siste to årene har vært mange medieoppslag om personer som har trent på seg store muskelskader, såkalt rabdomyolyse.

- Felles for disse er at de har deltatt på treningstimer med et innhold som har vært langt tøffere enn de er i form til. Det er imidlertid meget enkelt å unngå rabdomyolyse ved å følge vanlige treningsprinsipper. Økningen i antall tilfeller de siste år vitner derfor om en farlig trend med fokus på mer macho ekstremtrening – og at det er for lite kompetanse i disse treningsmiljøene, skriver Raastad.

Ofte utrente

Ifølge artikkelen er det ofte relativt utrente personer som får rabdomyolyse, men det kan også forekomme hos meget godt trente personer når de prøver seg på nye øvelser. Ett eksempel er Vibeke Skofterud som i sommer pådro seg rabdomyolyse på sin første samling med sitt nye lag.

- Hun gjennomførte 100 kroppshevinger (pull ups/hang ups) på 25 minutter og fikk hjelp til å heise seg opp på mange av disse. Dette er den treningsformen hvor det hyppigst er rapportert rabdomyolyse, og det er spesielt når man får hjelp til å klare mange repetisjoner, eller når man hopper opp og senker seg ned igjen, at overbelastningen på muskulaturen (albuebøyerne) blir stor, skriver Raastad.

Eksempler

Her er to treningsøkter gjennomført ved norske treningssentre som ifølge Truls Raastad har gitt kraftig rabdomyolyse i albuebøyerne:

  • Challenge – en crossfit-inspirert gruppetime på treningssentre. Man skal gjøre 70 kroppshevinger på fem minutter og får lov til å hoppe opp når man ikke klarer å heise seg opp ved egen hjelp.
  • Crossfit.Man skal gjøre 90 kroppshevinger på kortest mulig tid og får lov til å hoppe opp når man ikke klarer å heise seg opp ved egen hjelp.

- Slike treningsprogrammer er muskelødeleggende og har absolutt ingen

treningseffekt, advarer han.

Powered by Labrador CMS