Rehabilitering på nett

Kolspasienter og hjertesyke kan bli bedre med trening. Likevel slutter mange å trene når de kommer hjem fra rehabilitering. Oppfølging via nett eller sms kan være til hjelp, viser studie.

Rehabilitering på nett, eller e-rehabilitering, kan gi nye muligheter for å følge opp pasientgrupper over tid.

- Det trengs gode hverdagsverktøy som kan motivere folk til regelmessig fysisk aktivitet, sier Paolo Zanaboni, forsker ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) til forskning.no.

Han har forsket på oppfølging av kolspasienter ved hjelp av nettbrett og videokonferanse.

Lovende resultater

I forstudien fikk en gruppe rehabiliteringspasienter utdelt tredemølle, nettbrett og et pulsoksymeter.

De fikk også tilgang til nettbasert dagbok og treningsdagbok og ukentlig oppfølging av fysioterapeut over videokonferanse. Resultatet var oppløftende.

Etter to år trener fortsatt alle i gruppen regelmessig. Zanaboni tror ikke det å dele ut tredemøller alene gir den samme effekten.

- Det er ikke nødvendigvis utstyret som avgjør om man trener. Det er vanskelig å motivere seg selv. Dialogen med fysioterapeuten spiller en stor rolle, særlig i begynnelsen, sier han.

Zanaboni mener det er viktig med opplæring, og at opplegget bør gjøres så enkelt som mulig.

Tilpassede tekstmeldinger

I en annenstudie testet Konstantinos Antypas om et nettbasert støtteprogram kan hjelpe hjerteopererte å opprettholde fysisk aktivitet etter rehabilitering.

En gruppe fikk tilgang til et nettforum med informasjon om trening og egenmestring. Den andre gruppen fikk i tillegg til nettforumet, individuell oppfølging.

Systemet sendte tilpassede tekstmeldinger til den enkelte i gruppe nummer to, ut i fra hva hun eller han hadde svart på spørsmål i et spørreskjema. Slik fanget algoritmer opp brukerens aktuelle behov.

Resultatene viser at gruppen med oppfølging beveget seg vesentlig mer enn den andre gruppen.

Saken ble først omtalt på forskning.no.

Powered by Labrador CMS