Skylder over 300.000 kroner til NPE

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) krever nå for første gang tilbakebetaling av private helseaktører, skriver Aftenposten. Fire konkrete saker er til vurdering, blant annet fysioterapi.

Publisert Sist oppdatert

 I tre til fem saker der NPE har gitt erstatning til pasienter etter feilbehandling, viser det seg så langt at den private virksomheten ikke har betalt obligatorisk tilskudd til NPE. Det er utbetalt erstatninger på mellom 5.000 og 300.000 kroner til pasientene. NPE vil nå kreve tilbake erstatningsbeløpet i disse sakene, ifølge Aftenposten.

Fysioterapi - 326.000

NPE vurderer fire konkrete saker:
Tannlege: kr. 5.000 - svikt ved rotfylling ga behov for ny rotfylling eller rotspissamputasjon
Tannlege: kr. 11.500 - mangelfull behandling av karies som ga behov for rotfylling
Kirurgi: kr. 47.000 - medhold for infeksjon etter operasjon i stortå, med behov for hudtransplantasjon i ettertid
Fysioterapi: kr. 326.000 - forsinket henvisning fra fysioterapeut av pasient med prolaps og begynnende lammelser i benet. Det medførte varige skader i form av dropfot og nummenhet i foten.

Regresskrav

– Vi går nå til regresskrav mot de private aktørene som ikke har betalt inn obligatorisk tilskudd til pasientskadeordningen. Vi er i gang med å vurdere de første kravene, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE, i en pressemelding.

Alle som tilbyr helsetjenester i Norge, offentlige og private, er forpliktet til å betale tilskudd til NPE. Mener du deg feilbehandlet, skal NPE ta seg av saken. Blir du tilkjent erstatning, kommer pengene fra de tilskuddene som er innbetalt.

75 virksomheter
Han opplyser at NPE de siste par årene har tatt kontakt med ca 75 virksomheter fordi de ikke har betalt tilskudd. I flesteparten av de tilfellene, har vi blitt oppmerksomme på manglende betaling fordi vi har fått inn erstatningskrav fra en pasient.

NPE mottok totalt 479 erstatningskrav fra private helsetjenester i 2013. Mer enn hver tredje søker får medhold.

Powered by Labrador CMS